Vrijeme će se promijeniti, a šta je s ljudima?

15 nov
Merima Telarević

Meterolozi najavljuju hladne, maglovite i kišne dane. Savjetuju da se toplo i slojevito oblačimo. Da vani izlazimo ako baš moramo, jer zagađanost zraka je u porastu.

Dok sve to slušam počinjem da vrijeme upoređujem sa ljudima. Pitate se kako? Objasniti ću vam scenario u glavi. Kada ste vani srećete ljude koji su hladni, koji nemaju ni gram emocije više. Ljude za koje imate osjećaj da će ih i kap kiše ubiti. Njihovi pogledi su puni magle i prostiru se daleko u daljinu. Daljinu koja nema kraja. Lutaju gradom, žure negdje, a ni sami ne znaju gdje… Obraćaju se slučajnim prolaznicima za pomoć u pronalasku nečega, a ti isti prolaznici ih blijedo pogledaju i prođu. Ne pomažu im, ne žele ih ni saslušati, ne mogu da se zamaraju njihovim problemima kad već imaju dovoljno svojih, pa čak i kad je ovako banalna situacija u pitanju. E tu se javlja zagađenost. Zagađenost u dubini duše, nezadovoljstvo samih sa sobom, pa su nam svi ostali teški. Ne želimo da vidimo ništa lijepo, samo crno, jer tako je lakše pregurati dan, a noć, noć se stopi sa nama, pa se lakše prevaziđe.

Vjerujem da vam je sad jasnije upoređivanje vremena i ljudi, ali postoji razlika između njih. Razlika je ta što će se vrijeme proljepšati, zagađenost će se razići, kišu će zamijeniti sunce, a ljudi, ljudi će ostati isti. Neće se promijeniti. Ne zato što vole tako da se osjećaju već jer su umorni od lutanja, trčanja, ispunjavanja osnovnih životnih ciljeva, umorni su od preživljavanja i od nepoštovanja njihovog rada i truda. Umorni su, hronično umorni, a hronični umor se ne liječi. Sa hroničnim umorom se nastavi živjeti i postane se lutka, marioneta koja unaprijed već zna svoju tačku u lutkarskoj predstavi.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Hocu.ba praksa