Voz na vodi do Danske

8 dec
Azra Ibrahimović

U jednom malom mjestu, na sjeveru Njemačke, voz ulazi u brod, taj brod plovi Sjevernim morem do obala Danske gdje izlazi i nastavlja svoje putovanje.

Prijateljica mi je pričala da je to nevjerovatno iskustvo i da vrijedi posjetiti Dansku samo radi ove vožnje. Sada kada je sve lijepa uspomena, mogu reći da nije bila u pravu. Dansku vrijedi posjetiti zbog mnogo stvari, al je ova vožnja sigurno jedina koja će mi ostati urezana u sjećanje cijeli moj život.
Posebno zanimljiv trenutak je ukrcavanje voza na brod. Moji saputnici su ti koji taj trenutak čine zanimljivim. Pogledi, nevjerica, pa čak i mali strah zbog malo više buke nego smo to navikli. I onda tišina. „Mole se putnici da napuste voz i izađu na palubu“. Zatim su uslijedili novi pogledi i još veća nevjerica.
Iako je bilo oko 22 sata sunce je bilo tek na zalasku. Puhao je jak vjetar pa je na palubama bilo hladno. U tim trenucima su se tačno mogli prepoznati oni kojima je ovo prva vožnja u životu. Radoznalo su stajali na palubi i prkosili vjetru, dok su ovi drugi, nerazumijevajući posebnost trenutka, ostali u unutrašnjosti čitati svoje knjige. Razumijem, iz njihove perspektive ovo je jedan normalan radni dan, iz naše je ovo trenutak života.

I u tom svemu, pomislim na moju zemlju. Tužno je da vozovi Hamburg-Copenhagen plove Sjevernim morem, a mi na relaciji Sarajevo-Banja Luka mijenajmo lokomotivu u Doboju.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments