Vodič za one koji misle da ne rade dovoljno: zašto se planovi mijenjaju?

21 apr
Emir Pašanović

U prošloj kolumni sam se nakratko dotakao vizije kao bitnog dijela usmjeravanja strategije i plana djelovanja. Jednako kao što bi vizija trebala idealno da obuhvata sve ciljeve koje pred sebe postavljamo, ciljevi trebaju voditi ka (barem djelomičnom) ostvarenju vizije. Jedino tako možemo znati da smo usmjereni u pravcu koji, na kraju krajeva, želimo.

 

No, šta se događa kada se vizija promijeni? Kada otkrijemo da ono čemu smo težili jednostavno nije više moguće, nije ono što želimo ili bi voljeli raditi? Prvo želim posvetiti pažnju razlozima zašto može doći do toga, pa se onda vratiti savjetima i mantri koju redovni/e čitatelji/ce već, nadam se, znaju. Time se nadam da ću vam pomoći da otkrijete naznake takvih promjena u vašim životima, te vas pripremiti da na njih reagujete na najbolji mogući način.

 

Promjena vizije i planova se može desiti iz više razloga i ovdje ću posvetiti pažnju nekima od njih, no svakako da ćete čuti drugačije primjere i razloge. Također treba naglasiti da vizija može biti promijenjena trajno ili privremeno, i to se može odnositi na svaki od ovih razloga.

Viša sila

Prvi i osnovni razlog zašto obično dolazi do promjene vizije je tzv. viša sila – okolnosti na koje imamo jako malo ili nimalo utjecaja. Ovaj razlog možemo podijeliti dalje na dvije podkategorije od kojih svaka donosi svoje probleme i potencijalna rješenja, ali teško je u slučaju više sile ponuditi bilo kakvo rješenje. Ovakve okolnosti pogađaju svakoga individualno i svi se moramo individualno izboriti sa njima na jedan ili drugi način. Najbitnije je znati i zapamtiti da, koliko god nas nečega bilo strah, ništa nije toliko strašno da trebamo odustati od mijenjanja starih ili stvaranja novih vizija i planova. Ništa nije toliko strašno.

 

Po potrebi ću se možda vraćati jednoj ili drugoj kategoriji u budućim kolumnama ali za sada ću ih pobrojati i navesti neke od osnovnih karakteristika po kojim ih definiram:

  • biološka viša sila – promjene u (vašem) tijelu zbog kojih više ne možete raditi ka ostvarenju vaših ciljeva;
  • društvena viša sila – promjene u vašem društvenom okruženju zbog kojih morate odustati od svojih ciljeva ili ih barem privremeno podrediti drugim ciljevima/vizijama ili tuđim potrebama.

 

Ako ste meni slični, biološke promjene vas najviše plaše; nema veze ako svakodnevno morate gledati nekoga ko prolazi kroz takve probleme ili imate tu sreću da takve ljude susrećete samo na ulici ili na TV-u, fizičke i biohemijske promjene u organizmu s kojim ste proveli cijeli život su mnogo strašnije od promjene radnog mjesta ili parlamentarne većine na nivou FBiH. No, nisam bez razloga ‘vašim’ stavio u zagradu jer postoji jedna međukategorija između društvenih i bioloških promjena, a to su biološke promjene u tuđem tijelu kao viša sila u vašem životu. Tu govorimo primarno o promjenama kod ljudi koji čine najuži krug oaze mira koju koristite za realizaciju jednog ili drugog cilja, jedne ili druge vizije: članovi uže i šire porodice, budući članovi porodice, najbolje prijateljice ili pak npr. mentorica na fakultetu zbog čije bolesti (ili putovanja u Aziju; da, čuo sam ovakve horor priče) morate dva mjeseca prije odbrane disertacije tražiti novog mentora. Tu govorimo uglavnom o opravdanim promjenama vizije kada svoje ciljeve podredite drugima i barem ih odgodite do trenutka kada problem i barijera više ne postoje.

Širenje sopstvene inteligencije

Ovdje opet govorimo o više podkategorija ali, u suštini, sve se svodi na to da ste postali nova ličnost u odnosu na prvi put kada ste pred sebe postavili viziju i ciljeve koje sada morate/trebate mijenjati/zamijeniti. Nužno, dakle, ovo moramo podijeliti na situacije kada:

  • implementacijom postojećih ciljeva spoznate da su vas odveli do nove vizije umjesto one koju ste zamislile; ili
  • kroz život otkrijete da su neki ciljevi, planovi i vizije privlačniji, isplativiji ili na drugi način bolji od postojećih.

 

Prva situacija jeste možda najuzbudljivija i najpoželjnija u svakom datom momentu: kada već morate promijeniti planove i viziju, barem nemate kao mnogi osjećaj da ste protraćili sve vrijeme provedeno na ciljevima koje ste realizirali. Ali vjerovatno i iz najbližeg okruženja možete primijetiti da je druga situacija mnogo češća. Bilo da se razočarate u karijeru, posao ili ljude s kojima kroz postizanje ciljeva dolazite u kontakt, trava će uvijek biti zelenija negdje drugo. Tuđi studij ili posao će se činiti lakšim ili barem manje stresnim nego vaš, i ta spoznaja će vas možda natjerati da promijenite viziju.

 

Retrospektivno, možda ćete otkriti da je više ili su sve ove kategorije doprinijele konačnom mijenjanju vaše vizije i planova, no jedna je uvijek presudna da u datom trenutku dođe do spoznaje i finalne promjene. I iako će drugi nekad i prije vas primijetiti da ste na pogrešnom putu, uvijek ste vi ti koji na kraju morate živjeti s vašim odlukama, te je najbolje sve ove razloge dobro ispitati i izanalizirati kada donosite odluke o novim planovima i vizijama.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments