Važni su oni kojima si važan

31 jul
Belma Kasumović

„Vrijeme koje si utrošio na svoju ružu učinilo ju je tako značajnom.“ Antoan de Sent Egziperi

U nekom trenutku u životu shvatiš koje priče treba da preskočiš. Znat ćeš, poučen iskustvom, dobrim i lošim, šta se pojavilo kao iskušenje a šta kao nagrada. Prepoznat ćeš ljude iz kojih isijava dobrota. One koji su se pojavili da ti život učine boljim. Imaju šta da ponude i njima rado daješ dio sebe jer znaš da vrijede i da će ga čuvati. Onda ćeš zastati pred onima koji ne znaju šta traže tu. Kucaju na tvoja vrata i ako otvoriš čut ćeš priču koja nema ni jasan početak ni jasan kraj. Shvatiš da te krajeve često pišeš  sam jer kad neko besciljno luta u tvom životu moraš sam da mu pokažeš izlaz.

Vremenom počneš razvrstavati ljude na one koji pamte tvoje omiljene stvari, trenutke, hranu, boje i one kojima su misli na drugom mjestu dok im o tome pričaš.  One koji ti jave kad čuju „tvoju“ pjesmu i one koji nemaju pojma sta slušaš. One koji rade bez da govore i one koji pričaju a stoje u mjestu. Svi su tu negdje, ali samo na ove prve možeš da računaš.  Jer je važno ono sto dođe spontano a ne proračunato. Jer su oduvijek bile važne sitnice i od njih su zavisile mnoge veće stvari. Uvidiš da postoji razlika između „hoćeš li“ i „hoćemo li“, između rečenog i urađenog, između očekivanog i ostvarenog. One druge pustiš. Kao, bilo je tu nečeg lijepog, ali nije tvoja priča. Vraćaš se onome što ne uliva sumnju i zaista te čini sretnim. Ili onima. Ljudima s kojima možeš podijeliti i sretne i tužne trenutke. Onima koji će se radovati tvojim uspjesima koliko i ti (ako ne i više), koji će te gurati naprijed kad više ni sam ne vidiš put. Vjerovatno ih nema mnogo, što je u neku drugu dobro jer ćeš ih lakše sačuvati. A kako? Isto onako kako su oni tebe pridobili. Slušati ćeš. Ne samo šta ti se kaže nego i kako se kaže. I jednostavno, bit ćeš tu. Često je dovoljno samo ono čega ljudi imaju najviše, a ne košta ništa. Vrijeme.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 12 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments