Uporno do Portugala!

21 okt
Nejra Hodžurda

Ono po čemu ću pamtiti ovo putovanje jesu šetnje i obilasci gradova za koje nikad ni u svojoj mašti nisam pomislila da ću ih obići.

Nakon velikih gradova koje smo obišle, na putu od Pariza za Lisabon obišle smo dosta malih gradića u Francuskoj i Španiji. Razlog je vjerovatno svima poznat: rezervisani svi vozovi koji idu za Portugal za narednih šest, sedam dana i ne postoji opcija da se mjesta ranije rezervišu, a mi toliko vremena za taj dio Evrope nemamo. Jedina opcija koju smo Helena i ja imale, vođene silnom željom da stignemo u Portugal, koji je bio jedan od naših glavnih ciljeva putovanja, ne želeći da odustanemo i vratimo se odmah u Madrid, bila je da se vozimo do krajnjeg grada na granici Španije sa Portugalom, i da usputno obiđemo sve gradiće koji su smješteni na toj relaciji, i molimo se da nas nekako puste u voz smile emoticon , da pokušamo u njemu platiti rezervacije i da stignemo do odredišta. Moram da priznam, imale smo zaista mnogo sreće, ali trebalo je i dosta truda, snalažljivosti i hrabrosti da se usudimo ići ka toj destinaciji na takav način. Nekako smo uspjele stići  i zaista smo bile presretne zbog toga, uzele smo sebi nekoliko dana odmora u Lisabonu i Portu i uživale u čarima tih gradova, duhu kojim ti gradovi odišu, nasmijanim licima, specifičnim zvucima koji se čuju na svakom koraku Lisabona, izvođenju tradicionalnih plesova, šetnjama i naravno magičnim plažama.

Prelijep je osjećaj stići do cilja kojeg imate! Zaista jedno nezaboravno iskustvo.

 

** Tekst je nastao u sklopu progrojekta “Putujemo u Evropu” koji  su Omladinska informativna agencija BiH (OIA) i Munja Inkubator uz podršku Robert Bosch Fondacije, Balkan Trust for Democracy i partnera organizirali sedmu godinu za redom za studente završnih godina i apsolvente fakulteta univerziteta/sveučilišta u Bosni i Hercegovini. **

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments