U očima boje ljubavi

14 jan
Fahira Huskić

Pamtit ću kako si me ljubio. Riječima, djelima, rukama. Usnama najmanje. Pamtit ću ti oči, osmijeh i onaj gordi smijeh. Pamtit ću ti crte lica, još su mi obrisi na dlanovima. Pamtit ću sve detalje i sitnice. Kad te se uželim pregledat ću naše slike. Kad počne da me boli i da mi nedostaješ zatvorit ću oči i pod vjeđama te zagrliti najsnažnije, onako kako se grli neko svoj. Pustit ću stari film u glavi uz Merlina i ljubiti te. Ali krenut ću dalje, uspravne glave kao da je cijeli svijet pod mojim nogama kao da ništa ne boli i da je sve u najboljem redu. A čuvat ću te, o kako ću te samo čuvati, kao najsvetiju tajnu u prsima. Onu što razara i lomi sve pred sobom, kao cunami, samo što je ova u ovom slučaju slomila mene. A bit će sve savršeno i veselo, i bit ću odlično kad me pitaju kako sam, bit će tu osmijeh i moj zvonki smijeh da potvrdi odgovor na pitanje. I bit će sve samo neće biti nas.
Ostat će jedna Nova godina uz Harija Varešanovića, na listi mojih najljepših noći, među prvima. Ostat će datum kad sam te upoznala. Ostat će onaj trenutak kad si me snažno poljubio i prvi put isprepleo prste sa mojima. Ostat će svaki tvoj pogled upućen meni i svaki tvoj zagrljaj na ramenima. Nosit ću ga kao podstrek. Ostat će i tvoj topli šal sa dobro poznatim mirisom na njemu koji će me grijat u onim hladnim noćima kad studen oko srca bude veća od minusa napolju.
A bio si moja motivacija, moje bolje sutra. Moja nada, moja radost. Sve ono što može osjetiti žena puno puta zgažena, ostavljena, slomljena. Ali žena koja zahvaljući tome zna da cijeni sitnice i da ne traži previše, žena koja je živa usprkos ispaljenim hicima u njenom smjeru, žena sa najljepšim ožiljcima na svijetu i najiskrenijim osmijehom. Ona koja voli život i zna koje stvari se broje. Takva ti neće uzeti ništa, a dat će ti sve. Takva te i zavoljela najčistije i najjače, kao dijete, najiskrenije sa svim svojim vrlinama i manama.
Ta žena je prodala mnogo neprospavanih isplakanih noći zbog tebe. Šminka je tu da prekrije suhu kožu i podočnjake, umorne i ispijene oči. Ali koja šminka prekriva onu bol kad duša boli i koji konci zašivaju polomljeni komadiće na lijevoj strani?
Ta tvoja blizina, proklet bio, bila mi je sve. Tu ženu si odgurao od sebe i još uvijek ne znam je li to strah od bliskosti ili nedostatak želje!? Toj ženi si dao i slomio krila za let. Ostavio samu u sred ničeg.
Ne brini, preživjeti ću. Vodila sam i veće bitke od ove pa me nisu ubile. Ali nisam htjela, niti trebala velike stvari od tebe. Najveća stvar mi je bilo tvoje postojanje. Spomen tvog imena. Ni tvoje bogatstvo, ni materijalne stvari. Mali znak pažnje, nacrtano srce ili smiješak na istrgnutom novinskom papiru. Ma tvoj pogled, pokloni mi to. Osmijeh vrijedniji od svakog bogatstva. Dušu mi smiri, ašik o tebi sanuje.
Ruke su mi prazne i željne tvog vrata. Hartija i pero su mi jedini bijeg od stvarnosti, besplatna karta ka snovima u kojima mi ti stanuješ u kasnim satima gdje san nije ni na pomolu dok bujice teku niz obraze, a Merlin svira dobro poznate note u pozadini.
Pustila sam te nebrojeno puta i puštam te opet večeras, nemaš ti hrabrosti zavoljeti snažnu ženu a istovremeno nježnu i krhku. Dom sam gradila u tvom srcu, a nisam nikad imala pravo na to. Bez dozvole. Rizikovala sam sve što sam imala da bih ti bila blizu ali nije bilo dovoljno. I krivila sam sebe što sam ti dala sve na dlanu a ti uzimao bez ičega zauzvrat. Što sam ti bila na dohvat ruke a ti tako dalek. Zato sam te pustila noćas i svih ovih prethodnih noći. Da odeš, njoj, bilo kojoj. Samo da odeš od mene i da se ne vraćaš. Bez obzira koliko boljelo da i ti mene pustiš ovaj put i da mi ne lomiš ovo malo nade što imam kad već tebe nemam.
Samo se okreni i nestani, ne gledaj nazad jer više nijedan tvoj pogled neću preživjeti a trebam te. Da mi ne otežavaš ionako je dovoljno kobno i crno.
Budi mi dobro jedini. Tvoja malena će te čuvati iz sjene.

Fahira Huskić

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

 

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Hocu.ba praksa