Tragom starih otisaka

25 aug
Naida Praško-Huskić

Prazan golubarnik, s lijeve strane česma obgrljena bršljanom i vodenom travom, pozelenjela od vremena u kom voda s nje nije potekla. Pored česme prosijed čovjek, skida šešir s glave, k'o da odaje poštovanje. Udahnu duboko, zadrža dah, pa ga ispusti u zrak nesigurno kao ptice u prvom letu. Za dahom pruži i prvi korak ka stepenicama od kamena. Jedan po jedan, težak od tuge, izvede do kućnog praga. Ispred klupa, siva i istrošena, umorna od čekanja. Spusti se starac, spusti i šešir kraj sebe, pa stavi lice u dlanove. Prije nego ga čežnja svlada, trgnu se i pogleda blijedo prema jabuci s koje pade zreo plod. Kao da je čuo dječiju graju i tapkanje nogu, kao da su sve godine stale u jedan trenutak i ne daju srcu da progovori. Osjećaj krivice i nostalgija, svezaše riječi na čvorove, a svaki pokušaj da se razvežu pretvorio bi se u bol.
Godinama i godinama, tu nije kročio, od kada nje nema. Gledao je prema vratima, koje je pauk škakljao svojim nožicama. Svako bi jutro ona izašla sa kafom i lokumom, a on sa cigarom spremnom da dogori uživao u pogledu. Voljela je bijele košulje i bisere… Bisere i minđuše što su se ispod guste crne kose, nazirale stidno. Oči su bljeskale poput Une na suncu..
Nema je, nema više Salihe – konačno izusti starac, ruke ovaj put nisu stigle da pokriju lice. Ni on ovdje kročio nije od kad nje nema. Nikome ni dozvolio nije. Pođe, uzbra opalu jabuku i stegnu je čvrsto. Još jedno sjećanje na jabuke iz njene ruke. Starac krenu putem kojim je i došao, pogledom zakovanim na vrata kuće. Uči nije mogao. Kretao se nazad, nazad u tuđinu, nazad životu bez nje. Šta učine godine dok se pletu poput paukove mreže, stvore bore i uspomene, ostave tragove u vremenu k'o kanjone. Nepremostive, neshvatljive. Kada bi vrijeme liječilo sve, ona suza sa staroga lica ne bi nikada potekla. Još samo vidim sjenu, dok zamiče vijugavim Golubinjskim putem. Ostao je šešir na klupi, da l’ će čekati njega ili će ga vjetar ponijeti s namjerom da obriše uspomene.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments