Svjetski dan slobode medija

3 maj
Tea Drmač

Svjetski dan slobode medija(World Press Freedom Day) obilježava se svake godine 3. svibnja još od 1993 godine. kada ga je usvojila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Deklaracija Windhoeku u Namibiji donesena je 3. svibnja dvije godine ranije. Ovom deklaracijom afrički novinari su željeli zaštititi novinarska prava i neovisnost.

Cilj Svjetskog dana medija je promicanje važnosti medija i novinarskih prava, koja su često ugrožena. Vlada svake zemlje trebala bi se boriti za prava i slobodu medija, a članice UN-a posebice. Moramo biti svjesni da su slobode medija temelji svakog slobodnog društva, što svako demokratsko društvo i garantira. Uprkos tome, mnogi mediji koji su dio demokratskog društva i dalje nisu potpuno slobodni. Podatci koji govore o slobodi medija u BiH nisu zavidni. Prema izvještaju nevladine organizacije Reporteri bez granica, BiH zauzima 62 mjesto od 180, te se tako mediji u BiH ubrajaju u djelimično slobodne. Zemlje koje imaju najveću slobodu medija su Švedska, Norveška i Nizozemska, dok su na samom dnu liste Sjeverna Koreja, Turkmenistan i Eritreja.

— Svi stavovi i mišljenja izražena u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments