Svi problemi predstavljaju iluziju uma

1 jul
Žana Alpeza

Kakav je teret kada imamo osjećaj da je na naše živote život stavio planinu?
Osjećam se kao da je sa mene zbačen teški teret, prisutan je takav predobar osjećaj lakoće, osjećam se bistro, ali moji problemi mene i dalje čekaju, je li tako?
Možda da ih izbjegavam samo privremeno?

U našim životima postoje samo situacije; da li ćemo se mi njima baviti ili ih ostaviti na miru i prihvatiti kao „zbivanje ovoga trenutka“ – ovisi o nama.
Ovu situaciju je stvorio naš „um“, ali da bismo preživjeli potrebno je vrijeme. Situaciju koju imamo riješiti ili ju prihvatiti. Zašto i zbog čega od nje stvarati problem?

Svjesni smo činjenice (nas većina nadam se) da je život sam po sebi pun izazova. Naš um nesvjesno voli probleme jer nam oni na neki način daju neku vrstu identiteta (o identitetu kroz faze života ima mnogo putanja). Ali ta naša situacija/ili problem ukazuje na to da se situacijom bavimo mentalno, bez istinske namjere ili mogućnosti poduzimanja akcije u ovom trenutku, ali i da nesvjesno od nje gradimo dio našeg osjećanja o “vlastitom JA”. Postajemo toliko navladani životom da gubim osjećaje o životu, o našem vlastitom „biću“. Ili ako nosimo u našem „umu“ teret besmislenosti, teret na stotine stvari koje ćemo možda ili zasigurno uraditi u budućnosti, umjesto da usmjerimo svoju pažnju na jedinu stvar koju možemo uraditi u ovome trenutku. Kada stvaramo problem, mi stvaramo bol. Ali ono što bismo mogli da uradimo jeste da donesemo odluku ili jednostavan izbor – što god da se desi ja sebi neću prouzrokovati bol! Kako ova rečenica sigurno, moćno, zaštitinički zvuči.
Hoćemo li moći dosegnuti moć ove kontrole? Ponekad možda zna i biti radikalna, ali ako ne budemo stvarali bol samima sebi, nećemo ga stvarati niti drugima. Nećemo negativnošću stvaranja problema zagađivati živote, nećemo zagađivati zemlju, niti naš “unutrašnji prostor“, a na širem aspektu nećemo zagađivati kolektivni duh čovječanstva.

Što je ovdje iluzija uma? Dosta ljudi govore, misle ili je ono što rade zapravo motivirano „strahom“. Strah ne postoji u sadašnjem trenutku, niti je ovog momenta naš um usmjerio reakciju iz prošlosti koja intuitivno daje odgovor na situaciju/problem.

(Visited 37 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments