Besmisao

8 jun
Selma Uzunović

Ni muškarci ni svjetlost ne haju mnogo za naše zdravo-razumske pretpostavke i ne pokoravaju se općeprihvaćenim zakonima prostora i vremena, već krajnje tvrdoglavo tjeraju po svom, prepuštajući da se naše shvatanje prirode iskrivljuje i mijenja zbog njih.
Ima nečeg fascinantnog u njemu, nečeg toliko posebnog čime zrači, da ga to apsolutno odvaja od svih ljudi koje sam ikad upoznala.
Skoro sam, definišući ga rekla: ima nečeg drskog u njemu, i upravo sam riječ drskost upotrijebila da iskažem tu notu kojom zrači. Nije on drznik u smislu rušioca svega postojećeg bez obzira na posljedice, niti provalnik u tuđu privatnost koji ne preza ni pred čijom intimom. Njegova drskost nije čak ni hrabrost da se suoči sa onim što bi moglo eventualno da ga ugrozi, mada nije neko kome ova osobina nedostaje. Žao mi je sto naš jezik, za koji smatram da je bogat izrazima nema adekvatnu riječ kojom bih ga opisala, neću je čak ni izmisliti, jer bi to bila gomila glasova bez smisla, koja treba da odrazi neki smisao, a zar nije svaka naučena riječ upravo gomila glasova s dogovorenim smislom, ili moj mozak pravi burlesku da me zabavi? Smisao je baš to kad ga tražiš svuda, čak i tamo gdje ga nema. Smisao je sama mogućnost da učestvujemo u svemu što se zove život, a sresti njega bila je moja najljepša slučajnost …i nije on ništa kriv – Neartikulisani, samo mora naći neku drugu obožavateljku solo performera, a to i jeste upravo ono što me inspirisalo da napišem ovaj text, koji većina u krajnjem slučaju neće ni razumjeti, ali smislom se treba suprotstaviti besmislu.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments