Sati na jezeru

3 jun
Naida Mujkić

Kraj maja je obično vrijeme kada se književna čitanja i festivali intenziviraju, što zbog pozdrava novom, željno iščekivanom godišnjem dobu, što zbog mogućnosti održavanja samih događaja na otvorenom prostoru, dakle svježem zraku i suhoj zemlji. Isto tako, to je vrijeme kada se čitanje, a kojega je sve, čini se, manje naročito promiče, što u medijima što u izdavačkim kućama, pa i u državnim institucijama. Istina, često se radi o beletristici ili drugim riječima kazano „lijepoj književnosti“, koja je kao takva obavezan aksesoar na ljetnom odmoru, plažama, planininama i slično, odnosno neizostavan dodatak koferima i budućim fotografijama. Tako će i proljetni ili ljetnji književeni događaji pružiti mogućnost povremenim čitateljima i ljubiteljima književnosti da izađu iz sumorne i teške zimske atmosfere u zaigrano i lako ljeto.
Peta je godina kako se na obalama istanbulskog jezera Küçükçekmece, a koje je zapravo jedna od laguna Mramornog mora, održava internacionalni pjesnički festival naziva „Sati na jezeru“ (’GÖL SAATLERİ ŞİİR AKŞAMI’. 27. 05. 2016.) posvećen Ahmetu Haşimu, prema mnogim kritičarima vrlo utjecajnom iračko-turskom pjesniku s početka dvadesetog stoljeća. Tako festival i nosi naziv prema prvoj poetskoj zbirci ovog pjesnika, koji je često nazivan W.B. Yeatsom Istoka. Ove godine na festivalu je učestvovalo osamnaest pjesnika i četiri pjesnikinje, iz Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sirije, Španije, Italije i Bosne i Hercegovine (Cengizhan Orakçı, Ayşe Sevim, Cevdet Karal, Hayriye Ünal, Mehmet Aycı, Mehmet Baş, Mehmet Can Doğan, Mehmet S. Fidancı, Murat Koparan, Mustafa Aydoğan, Mustafa Özçelik, Mustafa Uçurum, Nurettin Durman, Sıtkı Caney, Şadi Kocabaş, Ünsal Ünlü, Domenico Brancale, Elvedin Nezirović, Hulud El Mualla, Mahmoud Al Tawail, Naida Mujkić i Ricardo Bellveser).
Često su knjižvne manifestacije povezane sa cijelim spektrom događaja drugačijeg zabavnog sadržaja, kao što su koncerti, predstave, predavnja i drugo. Tako je zvanična večer ovog festivala otvorena i zatvorna koncertom grupe koja izvodi tradiocionalnu tursku muziku, i u sklopu kojeg je ranije u toku dana, u Turskom društvu pisaca održan “Ali Akbaş Panel” na kojem je učestvalo nekoliko književnih teoretičara i kritičara i na kome se govorilo o radu ovog književnika. Iste večeri književniku Akbaşu dodijeljeno je priznanje za životno djelo koji je u toku svog govara nekoliko puta ponovio kako mu je ovo najvažnjije životno priznanje.
Drveće na obalama jezera gdje se održavala manifestacija bilo je ukrašeno zbirkama pjesama različitih autora, koje su okačene u prozirne vrećice gosti mogli slobodno da izaberu i tako postanu njihovi vlasnici. Također, drveća su bila ukrašena plakatima pjesnika i pjesnikinja koji su nastupali na poetskoj večeri, i koje su isti vrlo rado poskidali za uspomenu na ovo druženje. Poezija se čitala na turskom i maternjem jeziku, uz predstavljanje života i rada svakog pojedničanog autora. Iako je noć bila jako hladna, jer je cijeli dan u Istanbulu padala jaka kiša, to se nije odrazilo na brojnu publiku, koja je sa učesnicima ostala do samoga kraja, i čiji je broj premašio očekivanja organizatora. Na kraju večeri svim učesnicima je načelnik Temel Karadeniz istoimene općine Küçükçekmece, dodijelo staklene plakete, uz napomenu da je pred ovim festivalom tek teška zadaća, budući da je doasada, dakle svake godine proširen za neku novu (vrlo kreativnu i animirajuću) stavku. Direktor festivala, Adnan Ozer, koji je i sam pjesnik, uz pomoć svoga sina, preveo je po jednu pjesmu na turski jezik svakog od učesnika čiji maternji jezik nije turski, a zatim uredio ovogodišnju zajedničku zbirku koju festival štampa. Među ovogodišnjim učesnicima bila je i Naida Mujkić, bosanskohercegovačka pjesnikinja i viša asistentica na Filozofskom fakultetu u Zenici, koja je istakla da su ovakvi internacionalni festivali ne samo značajni za publiku željnu novih lica, nego prije svega za autore i autorice kojima se na taj način otvaraju vrata stranih izdavačkih kuća.
Iako je sličnih događaja u ovom gradu jako puno, i s tim u vezi je onda jako teško privući publiku, ovaj pjesnički festival je ipak ispunio svoj cilj – obogotaio je živote nekoliko stotina ljudi koji su kroz glavnu kapiju izlazili nasmiješeni i zadovoljni.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin