Roze krave, crni ljudi

26 jan
Zlatan Prndelj

Slika prosječne tinejdžerice u BiH svake godine sve više podsjeća na uvodne scene iz američkih horor-filmova s kraja prošlog stoljeća u kojima sredovječne glumice igraju uloge šesnaestogodišnjakinja. Roza soba, roza posteljina, roza spavaćica, rozi laptop, našminkana i u krevetu, ne baš pametna, leži potrbuške i maše nogama dok se dopisuje s prijateljicama.

Ni njihovi muški prijatelji nisu ništa bolji. Opet (ne)namjerna greška u razlici u starosti glumca i uloge: sportaš, herojska vilica, nabildan, ne baš pametan, vozi skup auto i iz prosječne je porodice. U takvim filmovima vrijedi navijati za negativce. Današnje generacije odgajaju internet i televizija. Oni sretniji, čiji roditelji nisu imali para za kompjuter, do srednje škole još su i dobro prošli, ali tehnika je sve jeftinija, pristupačnija i neophodnija, a roditelji sve ljenji i nervozniji, pa im je lakše kada dijete šuti sedam sati pred kutijetinama koje zrače nego kada se, ne daj Bože, hoće igrati vani. Krivaca na sve strane, nedovoljno prstiju za upiranje. Tu dolazimo do problematike koju ćemo nastojati obraditi u ovom članku, osviještenost mladih na temu autohtonih pasmina u BiH i ugroženosti istih. Kako gore opisanu generaciju zainteresirati za nešto što nema specijalne efekte, ne puca, ne leti, ne ispira mozak, a svakako nije ni roza boje?

Stav tinejdžera

Većina mojih sugovornika, koja dolazi upravo iz ove populacije, imala je slične stavove koji bi se mogli sumirati u sljedeću rečenicu: Volimo životinje, volimo BiH, ali nas ne interesira koje su autohtone pasmine jer je to – dosadno. Ako se vratite na uvodni dio teksta, ova konstatacija je sasvim na mjestu. Teško je povjerovati da bi čak i neki blockbuster o superautohtonoj pasmini koja se bori protiv zločina puno promijenio ovakve stavove. Pravi problem uopće nije tako površan.

Stav roditelja

I u ovom slučaju imamo jedan dominantni stav koji bi ukratko zvučao nekako ovako: Djeca su loša, vremena su loša, bla bla televizija, bla bla internet, u naše vrijeme nije bilo tako… Kao i kod stava tinejdžera, ova rečenica je sasvim na mjestu. Eh, sada dolazi ono famozno «ali!».

Ali! (ili “Stav arogantnog dvadesetogodišnjaka”)

Pod jedan, poen za tinejdžere. Činjenica je da razgovor o autohtonim pasminama i njihovoj ugroženosti čak i samim nazivom zvuči dosadnije od dubljenja na glavi. Zato ćemo ga u nastavku teksta zvati riječju koja zvuči neusporedivo moćnije – negliže (probajte izgovoriti naglas). Dalje, pod dva. Spomenuti negliže sam po sebi zvuči, hajde da kažemo, nebitno. Međutim, u kombinaciji sa sličnim “nebitnim” i “dosadnim” problemima poput: zagađenosti voda, zagađenosti okoline, izgradnje hidrocentrala na neprimjerenim mjestima i tako dalje, to sve čini jednu problemčinu za Bosnu i Hercegovinu, što uvelike utiče na ekološku i ekonomsku sliku. Poen za roditelje.

Pod tri se vratimo na oba stava i sumirajmo priču. Kako bi skinuli ovaj negliže sa dnevnog reda, i zajedno sa njim sve druge probleme koje smo naveli, treba promijeniti način razmišljanja tinejdžera, ali i njihovih roditelja te obrazovnih djelatnika. Svi su se nekako, čini se, ulijenili, a posao nije nimalo lagan jer je riječ o dubokom problemu obrazovanja koje akcent stavlja na mehaničko učenje. Tu su ocjene mjerilo vrijednosti, znanja, i tu je riječ profesora iznad svake druge. S druge strane imamo roditelje koji slave te devijantnosti gledajući vlastito dijete kroz ta mjerila i riječi tih profesora. Kada na sve dodamo uticaj televizije, interneta i drugih pošasti dvadesetog stoljeća, zaista ne možemo puno kriviti tinejdžere. Poen za arogantnog dvadesetogodišnjaka. Iako se ne može konkretno i brzo uraditi ništa na generalnom planu, preostaje nam zadnja linija otpora, a to smo mi sami, rad na sebi i rad “protiv sistema”. Uz to se samo još možemo nadati da će naš pozitivan primjer potaknuti druge da rade isto, a ako ne, pa hej, barem smo pokušali.

 

***Tekst preuzet iz magazina Preventeen čiji je izdavač Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE***

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin