Razumjeti ne znači nužno i odobriti

1 feb
Nela Marinković

Od svih problema u komunikaciji koje imamo sa drugim ljudima, najviše se ćuti o razumijevanju. Sjetimo se mi i nedostatka vještina kao što su aktivno slušanje, asertivna komunikacija, rješavanje konflikata, bontona i mnogih drugih. Ali ne i razumijevanja.

Razumijevanja u smislu da zaista saslušamo šta neko govori, da čujemo i vidimo njegov ugao gledanja, da uđemo u njegove cipele i vidimo njegovim očima. Jer razumijemo mi jezik i riječi, ali ne i ono što on u potpunosti govori. Njegove razloge, motive, okolnosti…

Živimo prebrzo i stresno, okruženi različitim sadržajima i obavezama, pa nekako odlučimo uštediti svoje vrijeme zatvaranjem komunikacije i brisanjem ljudi sa liste. Jer se razumijevanje tuđih namjera, potreba i onoga što je neko htio da kaže/uradi izjednačava sa odobravanjem i/ili prihvatanjem istog. Pa bi razumjeti nekoga kada radi ili govori ono što se kosi sa našim idejama, moralnim načelima ili načinom na koji mi tome pristupamo značilo da mi to ponašanje odobravamo.

I tako, pravdajući se nedostatkom vremena i strpljenja, odbijamo da čujemo i razumijemo. Nekada prekidamo kontakte sa drugim ljudima i dovodimo sebe u neugodnu situaciju u kojoj se poslije preispitujemo da li smo dobro postupili ili, uzimajući sebi više vremena nego što je bilo potrebno da saslušamo i pokušamo razumjeti.

Untitled

Razumjeti znači da smo spremni da čujemo tuđe viđenje stvari, tuđe razloge i tuđi sud. Razumjeti ne znači da isto to opravdavamo ili prihvatamo kao naše. Razumjeti ne znači da bismo mi isto tako. Razumjeti znači dati sebi i svom sagovorniku ili osobi čije ponašanje procjenjujemo, šansu. Šansu da staloženo razmotrimo različite okolnosti, iz tuđeg ugla gledanja, da ne stojimo i posmatramo to iz svoje kože. Šansu da kažemo: “Ne sviđa mi se taj pristup.”; “Ne sviđa mi se takvo ponašanje.”; “Razumijem te, ali JA ne bih tako.” To ne znači da nećete otići niti da nećete nekoga prekrižiti sa iste te listi.

Jer nije osoba ni dobra ni loša, ponašanje, postupci ili izgovorene riječi mogu da se svrstaju u koš dobrog ili lošeg. I opet na osnovu standarda koje smo mi, ili neko drugi, postavili.

Mogu razumjeti razloge zašto neko razbije prozor, ali ne odobravam takvo ponašanje i smatram da to treba sankcionisati. Razumijem zašto roditelji tuku djecu, ali to ne odobravam. Razumijem da se do posla dolazi okolnim putevima, ali to ne odobravam.

Preporučujem Vam da pokušate razumjeti, čuti i vidjeti, bez da mislite da tim prihvatate ili odobravate neko ponašanje koje vam se ne dopada. Vremenom ćete se Vi osjećati bolje i rasterećenije.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments