Ranjeno bosansko djetinjstvo

5 feb
Muhamed Subašić

Djetinjstvo koje je roditelj čovjekove osobnosti i koje je sretno samo zato što ništa ne zna, treba da bude najljepši i najuzbudljiviji dio ovog kratkog života. Ali,da li je davne 1992-e godine ,a nama tako teške, bilo mirno? Da  li su djeca veselo trčkarala za loptom dok je njihov radragani glas odjekivao duž cijele okolice?

Da bi pronašao odgovor na pitanja, koja su kao bubnjem odsvirana glasno odjekivala u mojoj glavi,obratio sam se svom ocu. Ubrzo je stigao odgovor. Davne 1992-e godine djeca su zapravo naglo odrasla. Jeku i vesele šale zamijenili su pucnji zbog kojih se čak i veseli cvrkut ptica utišao.Tada je zavladala tišina. Veselo djetinjstvo naglo postade ranjeno. Smijeh kojeg su krasili blistavi zubi nestao je. Na nevina lica stigla je briga,gdje nijedan dan nije prošao, a da nije propraćen morem suza. Njihov svijet, svijet bez briga,završen je naglo! Taj nagli preokret bio je najteži udarac kojeg ta nevinost djeteta može pretrpjeti. Kada se dijete tuče treba nastojati da to bude u ljutnji , jer najgori je hladnokrvni udarac koji se nikada ne smije oprostiti. Upravo taj udarac je bio hladnokrvan. Međutim jačina udarca nije uspjela ubiti to djetinjstvo nego ga je samo ranila. Ostalo je čvrsto stojeći na svojim nogama. Slušajući ovu priču  moje lice preplavi more suza kojeg nježna ruka moga oca dodirnu, a njegov glas ispusti riječi koje me ohrabriše:“Ne plači, jer djeca o kojoj sam ti pričao, djeca čije je djetinjstvo naglo postalo ranjeno, su svu tu bol pretrpjela da bi danas vi mogli hrabro,veselo i bezbrižno koračati svojom zemljom. Zato sine moj, bori se za bolje sutra.Ne dozvoli da se ta hrabra djeca zaborave jer oni nisu samo djeca. Oni su  graditelji i spasioci tvoje domovine,tebe.“

Ta poruka moga oca snažno uđe u moje srce gdje će zauvijek ostati. Borimo se zajedno i čuvajmo naše djetinjstvo. Neka ono bude sretno i bez briga. Ranjeno je prošlo. Ono je zapravo knjiga koju su napisali naši preci i koja nam treba biti snažna pouka za bolju i sigurniju budućnost.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments