Putuj i ne naginji se kroz prozor

27 jul
Sunčica Sanjević
13669654_10153614750207854_5537874623642607843_n

Svakome bi trebalo odrediti da putuje, s vremena na vrijeme.

Čak i više , da nikada ne zastane duže nego što je neophodno.Vezanost ljudima oduzima hrabrost i umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mjesto , ljude i unaprijed planirane trenutke čovjek je u stanju prihvatiti sve uslove , čak i nepovoljne, uz to, svakodnevno plašeći sam sebe neizvjesnosti koja ga čeka.

Na svaku promjenu gledamo kao na napuštanje misleći da je ono poznato makar i loše bolje od nepoznatog i neistraženog. I zato smo skloni ukopavanju. Ukopavamo se u loše brakove , dosadne poslove , uz  ljude koji usporavaju naš rast  i tako ukopani ostarimo…

Kad sam shvatila da moja dusa ne stari sve dok se ne boji novih početaka , hrabro sam se otisnula od obale i krenula otkrivati nove okeane. U biti je sve lakše nakon što prihvatimo da se sve u životu svakako mjenja i da je promjena jedina konstanta. Treba prestati sa grčevitim držanjem za stvari koje dobro poznajemo ako nam one više ne služe. Usaditi sebi malo više hrabrosti i spremnosti na promjene.

A promjene su uvijek dobre. Tjeraju nas da upoznamo neistražene kutke samog sebe. Možda kad pustiš sve one za koje misliš da oblikuju tvoj život konačno pronađes sam sebe. A ima li išta ljepše? Kad vidis da si sposoban za puno vise nego sto sam sebe procjenjujes, da si samostalniji, jači, otvoreniji i neustrašiviji nego što si sam sebe smatrao, da možeš da se osjećas kao kući i na drugom kraju svijeta, jer prvenstveno voliš sebe i sam si sebi dobro društvo, a onda prijetelja svukuda ima na pretek. Odgovorno tvrdim nema ništa ljepše.

Svijet je poput knjige.

Oni koji ne putuju su pročitali samo jednu stranicu.

Slike u ovom postu nisu napravljene na profesionalnom shootingu nego mojim mobilnim aparatom i dio su albuma spontano nastalog putujući kroz prelijepu Norvešku.

Nadam se da ste mi dobro.

Love you all <3

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments