Pole dance fitness

26 jun
Dragana Šumar

Pole dance fitness, možda poznatiji kao ”ples oko šipke/štangle” je, iako često upoređivan sa striptizom,  zapravo sport. Sport namijenjen isključivo ženama, koji ”nudi alternativu yogi i pilatesu, kombinirajući uz njih povezane plesne pokrete, vježbe disanja i tjelesno usmjerenu meditaciju fokusiranu na glazbu te izvođenje elemenata na šipci.”

Prije nekoliko godina se u meni probudila želja za treniranjem nečeg ovakvog, ali sam mislila da je to nešto nemoguće, da to postoji samo u Americi i u nekim tako dalekim zemljama. Ali odlučih temu proguglati, kad gle čuda, ovakvo nešto postoji u zemljama komšinicama – Srbiji i Hrvatskoj. Možda ne tako daleko, ali ipak manje-više nedostižno. Osim ako se možda planiram preseliti u Zagreb ili Beograd zbog želje za treniranjem..
Od tada sam istu temu guglala još mnogo puta, nikada ne nalazeći ono što sam tražila – u Sarajevu, metropoli, glavnom gradu naše zemlje, ovakvo nešto ne postoji (postojalo je ili još uvijek postoji u Banja Luci). Ali naišla sam na pitanja sugrađanki na raznim forumima o tome da li i zašto ne postoji nešto ovakvo u našem gradu. To mi je dalo nadu da će možda nekad neko pokrenuti nešto slično..  da ću isto stići doživjeti.. Međutim – ništa.
E onda sam počela da se pitam – zašto?
Je li to zbog nedostatka sredstava, želje, investitora ili.. ? Ili ženama nije dozvoljeno prigrliti svoju ženstvenost. Ili se u ovoj zemlji, MULTIKULTURALNOJ ZEMLJI, sve žene odgajaju i tretiraju na isti način bez obzira na religijska i kulturološka uvjerenja. A i ako je tako, što bih možda donekle i razumjela, zašto onda postoji Cabaret Gentlemen's Club Cristal smješten u centru grada u zgradi hotela Holiday Inn? To je više okej nego fitness ovakvog tipa? Moram početi ”raditi” u jednom takvom klubu kako bih možda stkela novo iskustvo glede ovog sporta?

Možda i griješim. Možda sam isuviše pesimistična i ponekad i ogorčena načinom života pojedinaca u ovoj zemlji, svaki dan svjedočeći primjerima zabadanja nosa u tuđe izbore i živote. Možda. A možda i ne.  U svakom slučaju bih voljela da neko pokrene nešto ovakvo (pokrenula bih sama, kada bih mogla doći do potrebnih sredstava). U mojoj glavi to izgleda toliko jednostavno – imamo mnogo plesnih klubova koji bi mogli ”nabaviti” jednu šipku (za početak) za ovaj ples, i to je to. Nije čak potrebno ni da imamo stručnjaka/stručnjakinju u ovom polju – na youtoube-u postoji preko četiri stotine tutorial videa koji nas uče raznim pokretima i tehnikama od početničkog stepena, pa nadalje.. Pa ukoliko bude postojala određena zainteresovanost, raditi na razvoju i promovisanju ovog sporta. Što da ne? Jesmo li stvarno toliko uskogrudni da nećemo ni dati priliku nečemu, čisto zbog predrasuda i stereotipa?

Ukoliko neko  od čitatelja ipak poznaje neko mjesto gdje neko podučava ovom sportu u Sarajevu i okolici, molim da mi napišete to u komentar ili na mail adresu [email protected]. Željno ću očekivati jednu takvu informaciju. Kao što je to slučaj već par godina..

(Visited 10 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments