Pismo prijatelju sa kampa

16 okt
Jelena Đurić

Dragi moj prijatelju,

kako si mi? Dugo vremena je prošlo od našeg posljednjeg čvrstog zagrljaja, od osjećanja pripadnosti koji je prožeo tijelo za veoma kratko vrijeme.
Poželjela sam te, kao i sve one dane provedene u prirodi sa našom braćom i sestrama. Svi mi, zajedno, izrodili smo jednu porodicu, čija nit egzistencijalizma neće tako lako iščeznuti u udaljenostima koje su se ispriječile. Svaki put, kada pomislim na te dane, na lice mi se iskrade osmijeh sjetnosti, a u mom biću zatitra posebna boja sreće. To što smo mi stvorili, teško je opisati bez da se proživi. Zaista, jedina riječ koja mi se šunja po sjećanjima je porodica. Osjećam kao da, odlučim li obuti cipele sanjara skitnice, mogla bih zaviriti u svaki od domova u kojima živi neko od vas. Zapjeva neka radost u meni zbog toga, jer sam dotaknula doživotno prijateljstvo.
Evo, pišem ti sada i mislim na one šatore sa željeznim krevetima, razgovore i šale uz logorsku vatru, noćno nebo ispunjeno zvijezdama, instruktore koji su nas bodrili i bili nam prijatelji, izviđače što su bili neizmjerno gostoljubivi… Voljela bih da su ti dani potrajali nekoliko godina, da nismo morali da se vratimo u realnost sebičluka i prijateljstva zasnovanog samo na riječima. Spoznali smo, udaljeni od uobičajenosti životnih navika, šta znači biti dio kolektiva, a ne pojedinac koji u ćošku odmjerava šta se dešava pred njime.
Bez obzira što smo rasuti po ovoj državici, uvjerena sam da dišemo istim ritmom, onim što odzvanja povezanošću među našim srcima. Željela bih da se jednog dana sastanemo opet, kao što smo tada. Možda nećemo više nikada, ali ćemo imati ovo što nas veže, ovo što je neopisivo.
Hvala ti što si dio toga. Hvala ti što si me prihvatio ovakvom kakva jesam, jer je to suština pružanja ruke prijatelju.
Pisaću ti opet, kada osjetim potrebu da ponovo proživim u mislima sve što imamo, kada mi zafali tvoj osmijeh i beskrajna podrška. Pisaću ti kada mi na licu bude iscrtana radost što sam dio velike porodice posebnih ljudi.

(Visited 15 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments