Opća kultura – sve što treba znati

5 aug
Matea Jonjić

Opća kultura je područje koje se često spominje prilikom prijemnih ispita na fakultetima, zapošljavanja, sudjelovanjima u kvizovima znanja, razgovorima u društvu… Opća kultura bi bila određeno znanje koje bi svaki čovjek trebao posjedovati, npr. pravila komunikacije među ljudima, bonton pravila, osnovno informatičko znanje, poznavanje pravopisa, osnovnih pojmova iz prirodnih, društvenih, humanističkih predmeta…

Zbog velikog broja predmeta u obrazovnom sustavu, izostavljen je predmet nekakve opće kulture jer se podrazumjeva da pojedinci sve te informacije usvajaju od obitelji, prijatelja, društva i općenito okoline. No, uz mnoštvo nepotrebnih informacija koje svakodnevno usvajamo, mnogima je teško izdvojiti podatke koji su nam bitni i korisni. Istina je da se u školama češće ide u širinu, a ne zalazi u dubinu. I ta pretrpanost suvišnim podacima, a manjak opširnije obrade neke značajnije teme može da stvori pravu zbrku u pamćenju osnovnih informacija.

„Internet je krcat informacijama, ali to može zavarati.“ tvrdi Günther Jauh, voditelj brojnih kvizova. „Obrazovanje se ne može downloadati. Internet je kaotično smetljište informacija”, smatra Jauh. Borba protiv tog kaosa može biti samo jako osnovno obrazovanje: „Ako želim odvojiti važno od otpada, moram imati stabilnu osnovu znanja”, dodaje voditelj.

Ali ni škola nije jedini izvor znanja, može se mnogo toga naučiti i čitanjem knjiga i časopisa, kulturnim aktivnostima kao što su posjete kazalištima, muzejima, pa i odlazak u kina i na festivale.

Općom kulturom se smatraju i određena pravila ponašanja u društvu i na određenim mjestima, npr., nekorištenje mobitela na nekim javnim mjestima kao što su kino, muzej, prilikom pozdrava sa nekom osobom nije kulturno prejako nekom stegnuti ruku, isto tako ni preslabo već umjereno, nije kulturno stalno prekidati neku osobu u razgovoru i upadati joj u riječ.

„Učenje radi učenja – tako rijetko tko danas razmišlja. Uostalom, tu je Google.“

Dakle opća kultura se veoma često spominje, ali što sve to čovjek mora znati? Je li zaista najbolje rješenje smatrati da nije potrebno pamtiti bilo što, jer su nam takve opće informacije dostupne u svakom trenu. Što bi smo pamtili kada imamo Google, Wikipediju i ostale pretraživače? Pa možda zato što znajući određene stvari se izgrađujemo kao osobe i pojedinci u društvu, što preko informacija formiramo svoje stavove i odbijamo biti ovce i slijepo slijediti, što bi svakoj osobi trebalo biti na ponos i ‘diku’ ako je upućen u opća društvena zbivanja, jer nije uvijek rješenje Google ( šta ako nestane struje! ). Jako je važno da u svako doba dana i noći znate: pristojno ponašanje u restoranu, pokazati Japan na karti, predsjednika/icu/e svoje države, tko je  Beethoven, i mnogo drugih stvari.

Neke od tih „mnogo drugih stvari“ saznajte na linkovima ispod, ili testirajte svoje već postojeće znanje iz opće kulture.

Linkovi:

  1. http://www.proprofs.com/quiz-school/browse/
  2. http://www.gimnazija-druga-zg.skole.hr/AKTIVNOSTI/informatika/uc_radovi/kvizovi/Sara_Katanec_Test_iz_opce_kulture.htm

3.http://www.gimnazija-druga-zg.skole.hr/AKTIVNOSTI/informatika/uc_radovi/kvizovi/Marko_Todtling_opca_kultura.htm

(Visited 461 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin