Odmor na kampu

2 nov
Hamid Husić

Ljetni kamp “Dijalog za budućnost – Kozara 2014” kojem sam prisustvovao je mi donio jedno ogromno iskustvo. Osjećao sam se pomalo loše kad sam se vratio kući posle 5 dana boravka na Kozari. Tolika je razlika kada se vratite kući iz kampa, odjedanput ponovno ovisite sami o sebi. Kada dođete kući želite svima ispričati kako vam je bilo u kampu, ali nitko vas ne razumije. Ponovno ste u stvarnosti sa stalnim rasporedom i četiri ili pet sedmičnih aktivnosti. Sve se vraća u normalu. Jedva imate vremena za prijatelje. U kampu imate vremena zaustaviti se i razmisliti. Kada sam vidio da želite čuti iskustva od nas koji smo bili u kampu bilo mi je normalno javiti se i sudjelovati u tome. Ovo je vjerojatno bilo naše posljednje ljeto u kampu i željeli smo objasniti što je kamp zapravo. Radost mi je pokušati i ohrabriti i drugu djecu da posjete kamp, kako bi i ona doživjela nešto slično.

Da nismo otišli u kamp danas ne bismo bili iste osobe. Kamp za odmor promijenio nas je na bolje. Dozivjeli smo duševni odmor nakon majskih poplava koje su nas zadesile. Stekli smo neke nove vrijednosti i na stvari sada gledamo drukčije. Stvarno je teško objasniti, ali kamp za odmor je odličan! Naučite se poštivati druge ljude, brinuti se jedni o drugima te shvatite koliko je važno brinuti o drugima i ne uzimati jedni druge zdravo za gotovo. Boravak u kampu vas omekša i nekako ispuni ljubavlju. I to traje.

Jedna od mojih najljepših uspomena je kada smo imali karaoke. Svi smo bili raspjevani i veseli. Takve stvari ne činite kući, u gradu, iako biste mogli. Ali osjećaj ne bi bio isti.

Najbolje je to što otputujete na neko vrijeme i sklopite nova prijateljstva. Možete biti vani koliko želite, ne sjedite samo unutra. Uvijek se nešto događa. Mislim da bi kamp trebao duže trajati, možda mjesec dana. To bi bilo odlično. Bio sam potišten kad sam morao ići, na neki način sam želio i ostati ali i vratiti se doma. Bio je to čudan osjećaj.

 

** Tekst je nastao u sklopu Nagradnog poziva za učesnike UN Ljetnih kampova 2014. Kapove su podržale UN agencije u sklopu projekta DIjalog za budućnost, a konkurs kao i nekoliko kampova organizovali su OIA i Munja inkubator**

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments