Odlazimo

13 apr
Tea Drmač

Završavamo školu ili fakultet, i nadamo se. Nadamo se da će nam ta diploma donijeti kruh, da će nam obezbjediti budućnost dostojnu čovjeka. I na kraju se dogodi jedno veliko ništa. Imamo diplomu, a nemamo posao. I razmišljamo, što dalje? Što učiniti da ostvarimo snove. Snove koji su ljudima u drugim zemljama normalna pojava, nešto što se samo po sebi podrazumijeva. I na kraju sviče odgovor, odgovor koji smo ionako oduvijek podsvjesno, ili pak svjesno znali. Moramo otići. i odemo.

Spakiramo kofere, ponesemo diplomu, i krenemo u svijet. Odlazimo jer se nadamo boljem životu, jer očekujemo da će nas tamo negdje više cijeniti. Jer očekujemo da nas neće odbaciti, i nas i našu diplomu. I tako neka druga, strana zemlja najčešće ispuni naša očekivanja. Tako nam neka druga, strana zemlja dadne sve ono što nam naša zemlja nije dala. Tako neka druga, strana zemlja postane naš dom, postane dom nama, ali i našoj djeci, a o generacijama poslije ne moram niti govoriti. I čija je onda to sramota? Sramota nas mladih jer želimo nešto više, jer želimo ono što mladi u zemljama poput Njemačke ili Amerike imaju, i o tome uopće ne razmišljaju? Odlazimo jer osjećamo da tako treba. I iako ima pozitivnih priča, i iako postoje mladi koji su uspjeli bez da odu negdje drugo, takvih mladih ljudi izuzetno je malo. Uče nas da trebamo raditi ono što volimo, a poslije nas savjetuju da upišemo ono uz pomoć čega ćemo prije naći posao. I tako, ponovno uviđamo da je lakše otići, a i profitabilnije je. I nije to nikakva priča, istina je, a istini je vrlo teško pogledati u oči, zar ne?

Odlučili ostati ili otiči, učiti i raditi se svakako mora, ali ono što je od svega toga isplatnije i brže svakako je druga priča. Sve je to stvar osobnog izbora, ali vidjeti razloge tolikog odlaska mladih, svakako je neophodno. Jer ne vrijedi ništa kad su svima puna usta mladih, a ništa se, apsolutno ništa ne radi da se svi ti mladi zadrže. I tako odlazimo!

— Svi stavovi i mišljenja izražena u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments