Nora danas

18 dec
Eldar Delalić

Drama „Nora“ je djelo Henrika Ibsena, norveškog dramskog pisca. Sama drama nosi temu velike nesreće ženskog roda tog vremena te socijalne neimaštine i duševne praznine ljudi te epohe.

Nora je lik kroz koji se pokazuje neispunjenost žene i sve njene nemogućnosti da napreduje i da donosi odluke u društvu. Nora je žrtva prošlosti i sadašnjosti. Sputavaju se  sva njena osjećanja, pa čak i razmišljanja o bilo čemu što bi se nje trebalo ticati. Slučajeva kao što je Norinih postoje i danas, ali su u zastupljeni u puno manjem broju. Bez obzira njihov minorni broj smatram da bi se te teme trebale češće naći na našem repertoaru.        U našem društvu i danas postoji oblik ekstremne patrijarhalnosti gdje se smatra da žena nema druge obaveze osim rada u kući i da ona ne smije da razvija normalna prijateljstva, da razvija osjećanja koja su normalna za jedno živo biće. Tu moram spomenuti i  osjećanje za druge te njen osjećaj da je slobodna da učini nešto što bi donijelo pozitivnu promjenu u društvu. Ne mogu reći da je stanje iz današnjeg gledišta isto kao iz gledišta Henrika, ali usudit ću se da kažem da i danas postoje žene koje zbog lošeg i primitivnog načina odgoja gube svako pravo na normalnu egzistenciju i građenje svoje ličnosti na jedan zdrav i normalan način.

Kao dokaz tome mogu se uzeti razni slučajevi nasilja nad ženama, a do kojeg dolazi upravo zato jer žene pokušavaju da izađu iz okova već stečenih normativa iz djetinjstva i da iznađu najbolje rješenje za sebe.

U našem društvu patrijarhalni tip odgoja je pogrešno koncipiran pa zbog toga nažalost i danas imamo slučajeva gdje se djevojke udaju jako mlade, a takvim potezima njihov život se uništava. Destruišu se svi njeni potencijali koje je imala da uspije u životu i da postane neko ko će razvijati svoju budućnost na način koji ona smatra ispravnim za sebe, a ne onako kako joj to neko kaže i primori je na to.

Imamo mi danas puno Nora a nikako ne bi smjeli da zaboravimo na njih jer mi smo ti koji bi trebali da iznađu rješenje za njihov problem i da im pružimo podršku, a da pored toga pokušamo naći i način kako da iz čitavog društva iskorijenimo pogrešne metode odgoja i samog odnosa muškog roda prema ženama.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments