Nepozvan gost

28 aug
Amila Alić

Otključavam bravu, otvaram vrata i ulazim u mračan hodnik. Palim svjetlo i shvatam da si je neko nepoželjan još prije par sekundi dao za pravo da pretura po mom životu. Nedostatak stida, nedostatak srama, a previše neljudskosti za nekog ko se smatra ljudskim bićem.

Pitam se, gdje ti je nestala hrabrost koju si imao dok si prisvajao ono što pripada meni pa si pobjegao bez da me pogledaš u oči? Ili si smatrao da ću se zadovoljiti otiscima tvojih blatnjavih cipela na mom svijetlom tepihu?

Da li ti je kroz glavu prolazio moj lik kada si se nesebično razbacivao mojim uspomenama? Da li si pomislio kako ću se osjećati kada vidim da si ogolio moju dušu i učinio da se osjećam bespomoćno i nesigurno na do tada najsigurnijem mjestu? Ili ti je bilo svejedno dok si otvarao koverte sa mojim imenom, uzimao moj novac i gledao fotografije mojih prijatelja?

Možda ćemo već sutra proći na ulici jedno pored drugog ali ja nikada neću saznati da se to zbilo. Nikada neću saznati ko si ti. Nikada neću saznati ni da li u sobi imaš gitaru koja je prislonjena na ormar kao podsjetnik da si ju nekada želio svirati. Nikada neću saznati koje je boje tvoja četkica za zube, koju kremu koristiš za lice, koji je tvoj omiljeni grad i imaš li svijeću na svom stolu.

A saznala sam kako čovjek u trenutku poželi uzeti kartu u jednom smjeru i otići na drugi kontinent. Saznala sam koliku snagu dobije kad mu se ruši tlo pod nogama, kako se smije iz inata i čiji glas jedino poželi da čuje.

No ipak nisam otišla nigdje gdje ti nisi kročio. Samo sam se odlučila naljutiti na svog vjernog prijatelja koji me večeras izdao obasjavši ti put do mog malog svijeta. Moj dragi Mjeseče, zahvali se nekom ko ti je ukrao pozdrave od tvoje sanjive djevojke jer te ona ove noći nema volje pogledati.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments