Ne dozvoli da život prođe

19 nov
Emina Kozica

U ovom vremenu sumanutom, čudnom prolazile su joj razne misli. Tražila je nešto čega nije bilo ili je samo molila da se vrati ono što je prošlo. Čudno je to kad lutaš, tad se najviše izgubiš. Plašila se previše slobodnog vremena koje joj je dato tad je najviše razmišljala. U tom razmišljanju gubila se kao dete koje je tek upoznavalo okolinu i ljude. Nikada nije vodila rat protiv nekog, uvek je ratovala sa sobom i držala je čvrsto koplje u svojim rukama da svaki put može uhvatiti svoju pogrešnu misao. Ponekad je loša misao dovodila do savršene ideje. A, tu ideju rado je sporovodila u delo. Svesna da može doživeti uspeh i pad bila je sigurna u to sto želi. Na prvi tren pad je za nju predstavljao put bez povratka, ali svaki put kad bi pogledala  druge na ulici kako prose, radnike na građevini kako crnački radi vraćala je snagu i borila se. Uvek je otvarala kutiju sreće iako je znala da je možda neće biti tu, ali je ona ta koju je sreću stavljala u tu kutiju. Vezala je jako vrpce oko svoje prošlosti u sjajni papir i pravila se da će to biti poklon koji će se popraviti u budućnosti. Eto takva je bila ona puna života, dete u duši. Za nju život nije bio crno-beli svet, već je to bio jedan mali išarani svet duginim bojama po kojim je skakala sa cveta na cvet. Trudila se da taj svet sačuva za sebe i da ova surova stvarnost ne ušunja i uništi sve. Ruka današnjice uzimala je koliko je i davala. I to što je uzimala nije bilo malo već puno, uzimala je dušu. U svojoj maramici krila je reči koje je htela reći, a znala je da to mora jer niko nije hteo istinu, već uvek slatku laž. Za život je govorila da je to jedno veliko igralište i da mozeš biti mali ili veliki igrač. Kružila je oko života kao ptica, kao soko štitila svoj mali krug. U tom krugu je bio njen svet, a sve oko njega su bedemi sazidani od iskušenja.

Naučite da živite. Ne dozvolite da zivot prođe, a da niste jednu iskru mudrosti stekli. Kako je rečeno: Neproživljen život je protračan život.

 

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 16 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Hocu.ba praksa