Nataša, muči me to

4 mar
Amra Deliomerović

To veče je bilo vedro. Mjesec je lebdio iznad Natašinog grada. Bilo je nešto malo do ponoći. Nije mogla da spava. Studenti ispod njenog stana su imali žurku, ali, u neku ruku i godilo joj je. Puštali su dobre pjesme. ”Dunavom još šibaju vetrovi, da li smo mi suprotni svetovi…” Bili su to očito neki staromodni studenti kao i ona, samo što je ona poprilično davno izašla iz studentskih dana. Oh, pardon, ne staromodni, nego samo muzički osviješteni.
Pip, pip, zasvijetlio je displej mobitela. ”Ima nešto u tvojim očima, što mi ne da mira noćima, kad gitara na rivi zasvira, to te moja pesma doziva, otvori prozore, noćas je najteže biti bez tebe…” Uroš! Otkud on? Nisu se čuli tri godine. A zadnji put su se vidjeli prije punih pet godina kad je on dolazio na par dana na neki seminar, koji se održavao u Natašinom gradu. Udaljeni su 193km.
”A gde je Nataša, muči me to?”, tako je glasila njegova sms poruka. Blago se nasmiješila.
Uroš je završio filozofiju. Kad su se zadnji put čuli, radio je kao asistent na fakultetu. Ponekad je zavidjela tim studenticama, jer je on mnogo lijep momak. Lijepo priča. Zna da zadrži pažnju i tokom priče gleda cijelo vijeme u oči, pa dobiješ osjećaj važnosti. Gitaraš je. Piše pjesme ( a filozof je, još i papirom potvrđeno!), pa onda piše i muziku za njih. Samouki je gitaraš. Slušala ga je kako pjeva i svira. Nikad ništa nije bilo među njima. On je uvijek imao neke njegove curice, a Nataša ili je bila sama ili je hodala sa nekim ozbiljnim muškarcima, čiji tempo baš i nije mogla da prati, a Uroš i ona su bili ionako daleko. Nataša je završila na Sveučilištu u Zagrebu književnost. Ne predaje u školi. Vratila se u svoj rodni grad. Ima cvjećaru i mali caffe u blizini. Sav je u cvijeću. Gosti rado dolaze. Ona i dalje mnogo čita. Kupila je sebi omanji stan. Nije se još udala. Naučila je nekako da živi sama sa sobom, sa psom, sa cvijećem, sa knjigama.
”Čujem je kako govori: Take it easy, lutko lepa, zrela se breskva nebom cepa… 🙂 ”, odgovorila mu je.
”Dođi, nudim ti noći čarobne i buđenja u postelji punoj šećera. :$ ”
Glasno se nasmijala. O da! Pa zato su djevojčurci tako letjeli za njim.
”Lud si, znaš. 🙂 Filozofija je bila pravi izbor, vjeruj!”
”Lud za tobom, možda? Pa ovo i jeste vreme ludih. Prosto znam da izaberem pravu.”
Nije mogla da skloni osmijeh s lica. Poželjela ga je, a i… bilo je tu stvari o kojima se ćutalo.
”Nisam više klinka!”
”Sad si počela da se šminkaš i da nosiš stvari skupe… Čekaj, nije valjda, da si na sedmom nebu, da čekaš bebu i da imaš muža inženjera pred kojim je karijera i mesto u društvu visokom?”
Hhahaha! Čika Đole mu je bio jača strana. Uostalom, oboje su ga voljeli podjednako.
”Dobro, Uroš! Shvatila sam da si se samo u svojoj zavodničkoj filozofiji usavršio. Ne, ne i ne. Odgovor na sva tvoja pitanja. Nisam se udala, imam cvjećaru i mali biffe, ne, ne čekam bebu. Šta je s tobom? Ili si matori zaglavio na nekoj žurci pa te alkohol ponio ili si prosto prolupao? 😀 ”
”Aaaa, dakle, i u kosi venčić od ivanjskog cveća? :$ Ne, Nataša. U stanu sam. Sam! Možeš li to da zamisliš? Uroš, a sam! Nisam ni prolupao, ustvari jesam, ali to već odavno znaš. Ispijam pivo i sviruckam Natašu, pa si mi pala na um, ništa strašno. Mislio sam da predaješ u školi, otkud cvjećara i biffe?”
”Da! Venčići su uvijek tu. Prosto mi je nezamislivo! Lažem, nikad ti nisi imao ”manire” pravog ”švalerčine”, ako ćeš iskreno, samo si nešto podugačko tražio sebe ili tražio nekog ko će ti odgovarati, a pošto nisi dugo pronalazio pravu, zadovoljavao si se sa bilo kojom i igrao si se.
Ma ne, kakva škola. Ja još umem da stvorim sebi neki mir, isti sam onaj vetropir. 😉 ”
”Opa! Književnica sa psihološkim zaključcima se vratila u igru, morao sam da čekam na to dugo, bome. Ti vetopir? Ne pričaj gluposti. 😀 Prije si, pile, Emi Li iz Tri posleratna druga.
Nataša, kad si već pomenula pravu, volim te! Volim te kao ženu.”
Počele su joj se tresti ruke. Pijan je? Mora da je pijan. Ali, Bože, volim i ja njega! Uvijek sam ga potajno voljela.
Brzo je okrenula njegov broj.
”Birani pretplatnik je trenutno nedostupan, molimo pokušajte kasnije…”
Seronja! Opet se usrao od straha!

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments