Nasilje nad ženama je iskazivanje kukavičluka a ne moći!

28 aug
Belma Brigić

Kao i svaka druga žena često sam u kupovinu šminke i kozmetičkih preparata. Želim se srediti, nešto novo isprobati ili jednostavno se zabaviti. Međutim, nedavno me je šokiralo jedno pitanje.
Jeste li se i vi, kao i ja, ikada zapitali koliko žena zapravo u dmu-u ili cmu-u dolazi kupiti šminku kako bi nešto sakrile? Kako bi sakrile rane, modrice, masnice ili sve ono što su posljedice veza koje im nanose bol?
Znam, nisam se ni ja toga nikada sjetila. Ali da li ste znali da je, prema podacima Agencije za ravnopravnost polova oko 47% žena u Bosni i Hercegovini doživjelo neki oblik nasilja nakon što su navršile 15 godina. Veliki broj njih je pored mene ili vas bio na kasi marketa kada smo obavljali kupovinu.
Ne postoji opravdanje za nasilje nad ženama! Onaj ko linijom manjeg otpora svoje frustracije liječi ugrožavajući slabijeg ne posjeduje moć niti autoritet nad tom osobom, on je samo kukavica bez argumenata.
Nasilje ili zlostavljanje podrazumijeva svako ponašanje ili radnju učinjenu protiv ženine volje, a koja je ugrožava psihički, fizički, seksualno, ekonomski ili narušava njen mir.
Datum 25. Novembar izabran je za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Naroda u znak sjećanja na sestre Mirabell koje su bile političke aktiviskinje i signal otpora diktatorskom režimu Rafaela Trujilla koji je 60. Godina posjedovao moć u Dominikanskoj Repubici.
Kada su se vraćale iz grada 25. Novembra 1960.god tri sestre Mirabell zaustavili su Trujilovi ljudi te ih pretukli na smrt a njihova masakrirana tijela stavili u auto te gurnuli niz liticu kako bi sve izgledalo kao nesreća. Ubijene su isključivo zbog toga jer su bile drugačije, jer su imale svoj stav i javno se protivile nečemu što nije u redu.
Možda je nasilje problem sa kojom se mnogi od nas ne susreću direktno ali zapitajmo se na trenutak kako bismo se osjećali da nasilje trpi naša sestra, majka, prijateljica?
Nasilnici mogu izgledati vrlo šarmantno i pristojno. Ukoliko Vas partner ne podržava u bavljenju pozitivnim aktivnostima, ne dozvoljava Vam da provodite slobodno vrijeme sa prijateljima ili porodicom, ukoliko krivi druge svaki put kada nešto pođe po zlu vrijeme je da se zapitate koliko je taj odnos zapravo kvalitetan. Verbalno vrijeđanje itekako spada u vrstu nasilja sa kojim se žene, nažalost, svakodnevno susreću.
Ženama treba dati jasnu poruku da za nasilje ne postoji opravdanje, ono nikada nije u redu. Žena nije kriva za nasilje, već nasilnik, ono je kažnjivo zakonom i nije gubljenje kontrole već metoda kojom nasilnik kontrolira druge.
Ljudska prava žena tretirana su propisima i policija je dužna da reaguje, važno je imati dokaze o nasilju, ljekarsko uvjerenje, svjedoke događajima fotografije i sl.
Sjećate li se pitanja koje sam postavila na početku? Kako biste se osjećali da je Vaša sestra, majka ili prijateljica žrtva bilo kakve vrste nasilja? Sigurna sam da Vaš odgovor ne sadrži pozitivne konotacije. Pomozimo nečijim majkama, sestrama i prijateljicama da prevaziđu negativno iskustvo i počnu graditi sretniju budućnost.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments