Naš najbolji domaćin – Madrid

7 nov
Rebeka Abdagić

Madrid nas je dočekao kao praaavi domaćin… Hostel koji smo bukirali (Meeting Point) nalazio se tik do kraljevske palate i nedaleko od samog centra grada, sve je bilo kreativno uređeno, a na moje oduševljenje u hodniku se našla i velika polica sa knjigama (nažalost sve na španskom -.-‘).

Odmah prvi dan krenuli smo u lagani obilazak grada. Iako glavni, Madrid nipošto nije grad velikih razmjera i sve se može lijepo i lagano pješke obići. Prvi smo dan prošetali do velikog parka de Retiro i tamo se oduševili uređenjem biljaka, fontanama i umjetnim jezerom sa mnoštvom čamaca za iznajmljivanje. Dugom alejom su prolazili bicikli, a u čamcima su se izležavali studenti sa svojim knjigama. Zaključak-ovdje ljudi znaju uživati. u Madridu smo ostali dva dana, pa smo drugi dan obišli centar grada i muzej Prado, koji ima izuzetno bogatu zbirku umjetničkih djela-jednu od najbogatijih u Evropi. Tu možete neći djela Picassa, Velasqueza, Ribere, Tiziana, Rafaela, Caravaggia, Boscha i još mnogo velikih imena. Na glavnom trgu smo se osvrtali u potrazi za poznatim madridskim medvjedom, a kada smo ga konačno ugledali bila je to najduža salva smijeha u historiji čovječanstva. Impozantni džinovski madridski medvjed bio je svega oko 1,50 visine i time ležerno uništio sva očekivanja mojih saputnika 😛 .

Iz Madrida smo put nastavili prema Zaragozi, a zatim i Italiji, sa stajanjem u Barceloni, gdje smo čekajući voz, obilazili grad cijelu noć, divili se Sagradi Familiji u mraku i tako proslavili i moj 24. rođendan.

 

** Tekst je nastao u sklopu progrojekta “Putujemo u Evropu” koji  su Omladinska informativna agencija BiH (OIA) i Munja Inkubator uz podršku Robert Bosch Fondacije, Balkan Trust for Democracy i partnera organizirali sedmu godinu za redom za studente završnih godina i apsolvente fakulteta univerziteta/sveučilišta u Bosni i Hercegovini. **

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments