Muzeji

28 okt
Iman Korić

Ljudska svijest nikada nije bila, niti će biti, dovoljno razvijena da spozna prolaznost vremena. Tako je čovjek od početka osuđen da luta prostorom tražeći u njemu vrijeme; osuđen je da ga nikada ne pronađe. Ono što mu je najvrijednije pokušavao je ovjekovječiti, i svaka njegova težnja i nada svodila se na to da zaustavi trenutak u sebi i sebe u trenutku. Međutim, i dobro i loše sa kojim se suočavao cjelokupan ljudski rod prolazilo je, i čovjek je iznova i iznova gubio beskrajnu bitku s vremenom.
Trajala je ta bitka do trenutka kada je shvatio da u prostoru može zatočiti vrijeme u kojem je on nastao. Predmeti su za njega postali nijemi svjedoci zbivanja kojima je on mogao, ili nije mogao svjedočiti.
Kao prostori namijenjeni za kroćenje vremena, nastali su muzeji – objekti koji su se pretvorili u bogomolje onih koji su tek postajali svjesni koncepta vremena i činjenice da on može biti doživljen kroz nešto fizičko i opipljivo. Muzeji su opstajali kroz vrijeme, jednako kao što je i vrijeme opstajalo mimo čovjeka i njegova postojanja. Ovi objekti pričaju priče koje su apsolutne istine, one uzgajaju te priče i oblikuju ih do njihovog savršenstva, i ljudima ih nude, zauzvrat tražeći samo poštovanje i ljubav prema onome što u sebi kriju.
Sarajevo je grad za kojeg pravila igre historije nikada nisu važila – u njemu se razvijao i rastao zaseban univerzum. Sarajevski muzeji nisu samo pokazatelji kako je ovaj grad oduvijek igrao po vlastitim pravilima i ritmu vlastite muzike, muzike koja se nigdje drugo ne može čuti. Muzeji ovoga grada također su nagovještaj i najava svega onoga što će se u njemu u budućnosti desiti. A da biste se i sami uhvatili u koštac s vremenom i otkrili sve tajne ovoga grada koje su živjele i koje će živjeti, morate samo otvoriti vrata najbližeg muzeja i dopustiti sebi da te tajne vidite.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 11 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments