Moje putovanje Europom

6 nov
Marina Kucalović

Nakon 26 dana putovanja po prvi put sam, u busu Ljubljana-Banjaluka, ostala sama sa sobom. Prva prilika da razmislim o svemu što mi se desilo, žargonski rečeno da “sažvaćem” sve.

Filmovi su se u nedogled odvijali u mojoj glavi, smjenjivale su se slike, dogadjaji, svaki osmjeh, svaka suza, vika, trčanje, skakanje, glupiranje – sve je sada dobilo svoju draž. Srce mi je bilo ispunjeno, osmijeh na licu nije nestajao. Sreća ni vozači sa kojima sam putovala nisu bili puno normalniji, pa moje smijanje,nije izgledalo previse čudno. Sa ovim vozacima želim da završim priču o nevjerovatnim i dobrim ljudima koje sam susretala. Tokom cijelog puta su me nudili slovenačkim poslasticama koje su ponijeli , pričali anegdote sa svojih putovanja i potrudili se da mi i ova voznja bude nezaboravna, tako da se ovo, ipak završilo kao pokušaj da provedem par sati sama sa sobom. Ali ova priča nije posvećena njima, već ljudima sa kojima mi nije bilo bitno gdje smo, jer nam je svugdje bilo na naš svojstven način savršeno. Nije bitno, što sam dočekala rođendan u vozu, jer su se oni potrudili da se osjećam posebno, nije bitno što su nas pokrali, jer smo bili tu jedni za druge, nije bitno sto smo bili umorni od putovanja, jer smo jedni drugima davali energiju, nije bitno jer smo mladi i jer smo doživljavali putovanje svojih života. Na ovom putovanju smo porasli, sazreli…

 Sjetila sam se i svih modrica, povreda, nebrojenih ujeda komaraca…najmanje drage povrede su mi bile iz Malage, najdraže iz Barselone (Pikaću zna zasto 🙂 ). Zatim Marsej, zaista bi se posebna priča mogla napisati ili čak film snimiti o njemu, kada bih samo znala osjećaj da opišem koji sam doživjela u ovom gradu…i svi smo osjetili isto. Slovenija mi je bila pravo osvjezenje… Nisam uspjela ni da se sjetim svih gradova i događaja a već sam stigla u Banja Luku. Sa puno izmješanih osjećanja ponovo sam stavila svoj backpack na leđa i izgrlila drage prijatelje koji su me dočekali sa nestrpljenjem da im ispričam svaki detalj.

(…) “Have you ever twirled around in circles and then suddenly started twirling the other direction — it makes you feel sick and dizzy, right? That’s exactly how your entire world will feel once you travel.”

 

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments