Me, myself and my name

25 apr
Alma Strika

Jedna od prvih odgovornosti roditelja, a sigurno i važnijih, jeste dati ime svom djetetu. Ponekad taj posao na sebe preuzmu cijela familija i komšiluk.
Odabrati lijepo, odgovarajuće, a nekome i moderno ime nije lagan zadatak. Da li će
ime dati roditelji, braća ili sestre, neki rođak ili kum, ubrzo postaje samo zanimljiv događaj za ispričati. Šta se dešava kada odrastemo? Jedan profesor je imao zanimljivu opasku: Ljubomire, lijepog li ti imena,ljubiš mir.
Da li znamo nositi svoje ime? Koliko se u stvari želimo ponašati u skladu sa značenjem?
Da li majka priroda učini nešto čarobno da mi ustvari postanemo svoje ime?
Ili je možda sve to slučajnost i želja nas samih?
U redu, pitanja imamo. A koji je pravi odgovor?

Napravila sam malo istraživanje vezano za značenje imena. Pronašla sam nekoliko sagovornika/ca koji/e su željeli/e podijeliti sa mnom svoju priču o značenju i uticaju imena na njihovu ličnost.
Jasmin ima ime perzijskog porijekla. Njegovo značenje je cvijet i miris. U nekom simboličnom značenju, u kojem cvijet predstavlja
mir, može se reći da opisuje moj identitet. Uživam u miru i tišini i nastojim da tako i
bude. Fudbaler Perica ima domaće ime porijeklom s naših prostora. Hmm, značenje mog imena je kamen, stijena. A s obzirom na to da treniram fudbal i da igram u odbrani, htio ja ili ne htio, ja moram biti čvrst kao kamen i ne dati nikome da me prođe. Mislim da sam i kao osoba dosta čvrst, mogu izdržati neki veliki pritisak. Perica je ime izvedeno od imena Petar. Selma se trudi imati zdrave navike, nevezano za to što joj to i ime kaže. Moje ime me tačno opisuje. Hvala Bogu, zdrava sam. Čak ne znam kad sam posljednji put bolovala gripu ili nešto slično.

Dženitinim prijateljima je pravi raj kada su s njom u društvu. Trudim se da činim dobra djela, volim humanost. Također, trudim se
da ne povrijedim druge ljude, da se ljudi sa mnom osjećaju fino i da im, pomislivši na
mene, ne padne na pamet ništa loše. Vrijedni spomena. Jeste li znali da je pisac kojeg vrlo rado čitate na statusima na Facebooku, Mehmed Meša Selimović, na arapskom jeziku mnogo hvaljen i vrijedan slave?
Ime mu potiče od latinskog Nicolaus. Složenica je od nike (pobjeda) i laos (narod).
Da li je Nikola Tesla pobijedio naš narod koji nije vjerovao u njegovu inteligenciju?
Da li je Nikola Tesla pobijedio dio američkog naroda koji mu je krao ideje?
Albert je plemenit, svijetli, slavni. A Albert Einstein je slavni fizičar.
Lav je muško ime grčkoga porijekla. Izvedeno je iz grčkog imena Leon što znači lav,
simbol snage i hrabrosti. Je li hrabrost suprotstaviti se katoličkoj crkvi kao što je to
uradio Lav Nikolajevič Tolstoj? Je li hrabrost kopati grobove, iako je zabranjeno, radi proučavanja anatomije i pričati o letenju u vremenu u kojem je crkva ograničavala misli vjernika? Odgovorom zaključite da li Leonarda da Vincija opisuje njegovo ime.
U jeku smo sportskih uspjeha naših reprezentativaca. Oni najpopularniji imaju jako zanimljiva značenja imena. Za ime Amel se vežu sljedeća značenja: rad, aktivnost i djelo. Ime Džanan znači voljen, srce i duša. Ime kapitena Edina, pored toga što ima značenje vjera i religija, znači iautoritet. Ime Damiru turskom prijevodu znači ustrajan, uporan, tvrd i nepopustljiv. Preventeen tim i značenje imena.Članice i članovi naše redakcije većinom kažu da se ne trude ponašati u skladu sa značenjem svojih imena, ali itekako mogu naći sponu između značenja imena i svog identiteta. Ime urednika Tarika znači zvijezda Danica, onaj koji kuca, udara i noćni gost. Nisam se nikada trudio postati ono što mi ime znači, ali sam poslije shvatio da sam, valjda slučajno, karakterom i životnim okolnostima
baš to postao. Po značenju onaj koji kuca, udara sam bubnjar, po značenju zvijezda Danica mislim da se trudim biti neka vrsta zvijezde vodilje kroz sve što radim.
Ime Jasmila je izvedeno od imena Jasmina. Dakle, ima isto značenje kao Jasmin.

Zanimljiva činjenica vezana za mene je da mi je ime bilo Darija do treće godine života, kad je počeo ratni vihor, i kad mi je mama odlučila promijeniti ime u Jasmila. Ime Darija je također perzijskog porijekla, i znači carica, vladarica. Smatram da nosim karakteristike obaju svojih imena, odnosno da u sebi nosim tu kontradiktornost i ambivalenciju: nježnost i cvjetnost jasmina i snagu, odlučnost vladarice. Vatrena i jaka je Nermana. Ne trudim se tako ponašati, ali smatram i čvrsto vjerujem da ime znači nešto u životu i da te zaista karakterizira. Lično smatram da sam jaka osoba. Kolegica Milica ima izvorno srpsko ime. Moje ime, Alma, latinskog je porijekla i jedno od značenja je mila/draga. Imamo li Milica i ja isto ime?

Izvor: Preventeen

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments