Maturalna ekskurzija

21 dec
Azemira Sokolović

Datum je dvadeset drugi.
Mjesec je septembar.
I dan je petak.
Peron 5. Autobuske stanice Mostar.
Osam sati.

Koferi, torbe, pribor. Izgleda da smo planirali ostati dva mjeseca, a ne jedanaest dana! Rastanak od najdražih, iščekivanje nepoznatog, pomiješane emocije…to je bio jedan od najuzbudljivijih dana u našim životima. Dugo iščekivana ekskurzija!

Uputili smo se prema sunčanoj Španiji u pratnji naših profesora, vodiča, organizatora putovanja i čuvara naših uspomena – brojnih objektiva kojima ćemo zabilježiti najljepše momente naše avanture.

U autobusu smo svi našli odgovarajuća mjesta, duboko udahnuli, još dublje izdahnuli i krenuli na putovanje života. Noć u autobusu bila je nezaboravna. Svi smo bili odmorni, bučni, raspjevani, a naš vozač, naša legenda – Mrvica, kako smo ga zvali, još više nam je rasplamsavao atmosferu. Svi smo se stišali oko pet sati ujutro.

U deset sati stigli smo u Italiju. Ukrcali smo se na brodicu i krenuli do Venecije, grada na vodi. Venecija je muzej na otvorenom, grad sa bezbroj znamenitosti koje vam oduzimaju dah – Trg Sv. Marka, Crkva Santa Maria della Salute, Most Rialto, Most uzdaha… Svi imaju svoju nevjerovatnu priču. A mi? Mi smo bili preumorni i nesanica je preovladala što se moglo vidjeti na našim izrazima lica, pokretima tijela i nestanku glasa! Krenuli smo nazad u autobus i naše sljedeće odredište je bio hotel. Napokon! Mada, ideja da ekskurzija brzo prolazi nikog nije ostavila ravnodušnim, pa nismo htjeli prespavati dragocjeno vrijeme koje možemo veoma dobro iskoristiti. Uputili smo se svi na plažu uz pjesme, ples, priču i smiješne viceve.

Ujutro smo se odjavili iz hotela i krenuli. U Francusku!

Vrijeme je bilo odlično!

Cannes! Mjesto koje niko od nas nikada neće zaboraviti. Očarani, fotografisali smo se, maštali, posmatrali more i zalazak sunca, slušali muziku, šalili se… Nakon dva sata koja su prošla kao dvije minute, svi smo se okupili i sjeli u autobus. To veče zatvorismo oči u Cannes-u, a otvorismo ih u Lloret de Mar-u.

Koliko vam je vremena trebalo da pročitate poznatu Tolstojevu knjigu „Ana Karenjina“? Upravo toliko smo čekali naše jedinstvene sobe! Brzo raspakivanje, doručak na plaži, kupanje…centar svega je plaža i svi putevi vode ka njoj.Upoznali smo ostale učenike u našem hotelu, “Sun beach”. Tu su bile škole poput „Trgovačka škola Sarajevo“, „Srednja medicinska škola Beograd“, „Druga gimnazija Mostar“ te smo srdačno sklopili razna prijateljstva. Nakon večere imali smo slobodno vrijeme i svi smo ga poprilično isto iskoristili. Odlazak u diskoteku „Disko prive Magic“.

Da opisujem tu noć??

Sljedeći dan su nas opet probudili rano. Izlet u Barselonu! Ljepoticu! Grad u kojem osjećate život, energija naelektrisana katalonskim temperamentom od prvog trenutka vas opčini. Krenuli smo prema najpoznatijem stadiounu, Nou Camp-u. Ushićenje ljubitelja Fudbalskog kluba „Barcelona“ je naraslo kada su vidjeli stadion koji svojom veličinom dominira u pogledu na sve do tada viđeno.

Barcelona je prelijep grad, a najbolje mjesto da se to vidi jeste vidikovac Montjuic s kojeg se pruža panoramski pogled na ovu evropsku metropolu. Columbo, Sagrada, La Rambla, more, stadion… nevjerovatno je kada možete s jednog mjesta vidjeti skoro sve ljepote Barcelone. Nismo žurili, dopustili smo da nas grad očara. Napravili smo oko milion fotografija koje će u nama godinama kasnije buditi najljepše uspomene.

Poslije izleta u Barcelonu, napokon je stigao dan koji smo svi rado željeli. Slobodan dan. Španija je naša!

Taj dan smo proveli družeći se na plaži, kupajući i sunčajući se…uživali smo u raznim sportovima, zatrpavanju u pijesak, a onda nazad u hotel, na večeru (jer smo se jedino sjetili večerati).

Jutro je, opet idemo u obilazak Barcelone. Naoružani objektivima, gledali smo predstavu Magične fontane. Spoj neonskih boja, muzike i vode. Nestvarno! Ne sanjamo, na javi smooo!

Čitav dan smo proveli u Barceloni i opet pri povratku imali smo slobodno vrijeme. Ta večer nam je bila zadnja večer u Španiji. Odlučili smo svi izaći i obezbijediti sebi najljepše uspomene…

Brzo spremanje i duuuga vožnja. Te večeri posjetili smo Nicu i Monte Carlo. Ah ta Nica, sjajne građevine, ulični plesači, more, plaža…a onda jako prijatno iznenađenje. Dočekao nas je naš dragi profesor, Arman Kohnić ili kako bismo ga mi znali nazivali „Kolega“, koji nam je predavao fiziku pa otišao da radi u Nici. Ugodni momenti sa profesorom su brzo prošli. Bilo je vrijeme da se krene dalje!

Nakon vožnje kroz životopisne krajolike uz more, stigli smo u Kneževinu Monaco, najgušće naseljenu državu na svijetu i iza Vatikana drugu najmanju državu na svijetu. Zašto je najgušće naseljena država? Zbog toga što predstavlja raj za bogataše koji žele izbjeći oporezivanje. Država svojim građanima ne ubire porez! U Monte Carlu smo imali priliku vidjeti sve ono što je moguće vidjeti samo u filmovima. Najluksuzniji automobili, vile, grad u kojem treperi milion svjetala i koji blješti i plijeni svojom ljepotom. Naprosto, ostavlja bez daha!

Jurimo u Gardaland, naše sljedeće odredište. Valjda će biti jeftinije…

Odlazak na Top spin, Blue tornado, Mamut, Voz smrti, Kuća strave… Adrenalin je bio puno veći nego prve noći. Najpoznatiji italijanski zabavni park je tematski i arhitektonski podjeljen u nekoliko cjelina: Zemlja Aladina, Gusarski zaljev… Teško je opisati, mora se isprobati!

Iscrpljeni, ali nasmijani krenuli smo za Veronu. Jutro smo dočekali razgovarajući. Prepričavali smo razne događaje i čak smo ih podijelili sa ljudima koje smo tek upoznali. Nakon toga, spremili smo se i krenuli u obilazak Verone, grad romantičara, grad poznat po najvećoj ljubavi svih vremena, ljubavi između Romea i Julije. Najpoznatiji balkon na svijetu vratio nas je na nedavno pročitane stranice o zabranjenoj ljubavi… Neki dan čitali, a danas smo već tu!

Za obilazak starog grada potreban vam je minimalno jedan dan, jer mi se čini kao veliki labirint uličica i trgova. Počela su da naviru raznovrsna osjećanja, pomiješana, jer naše sljedeće odredište bio je Mostar. Naš Mostar! Ljepši od svega. U koferu ga nismo mogli ponijeti, ali u srcu itekako jesmo!

Posljednji sati naše ekskurzije protekli su uz šalu, muziku i pjesmu.Sumirali smo doživljaje boreći se za riječ, svi željni da ispričamo naše najzanimljivije momente. Slušali smo Bakirove „teške“ ispovijesti i prepričavanja kako je Almin ušao u more sa mobitelom u džepu, koji nije vodootporan, Azemirin upad u disko u pidžami i „disko“ papučama, Omarovi snovi o tetki, i da ne zaboravimo naše drage profesore, našeg dragog Mehu i našeg vodiča, Aleksandru, koji su bili prijatno društvo.

Također, važno je spomenuti našeg glavnog fotografa i vlogera, Naima, koji je svih jedanaest dana snimao svaki korak, pokret i sastavio vlog koji je dostupan svima na Youtube-u. Napravio je virtualni podsjetnik na najljepše uspomene sa naše jedanaestodnevne avanture, avanture koja nas je zbližila, avanture koju ništa ne može zamijeniti!

Ekskurzija je nešto što se dogodi samo jednom u životu, traje prekratko, a priča se, prepričava i prisjeća cijeli život!

(Visited 12 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments