Ljubav

26 mar
Najda Ramić

Čudnog li vremena danas.. Navikli ljudi da kupuju hranu, kuće, ali počeli su  nešto snažno da stavljaju na cijenu. Ljubav… Kako li samo snažna riječ, svako slovo ima svoju vrijednost. Ali šta li je to danas ljudima? .. Tako teška riječ a tako olako je podmeću, prodaju, kupuju. Kao da s godinama blijedi svaki njen smisao. Ne znaju danas ovi “moderni” što stalno negdje žure, kasne, što miluju novčanike umjesto ruke, ne znaju sigurno šta je to ljubav. Nemaju vremena da popravljaju, niti da se trude, čini mi se da su tako uzeli srcu Mešin citat ” ni haljinu ne valja krpit, kamoli ljubav”. Ali gdje bi nam bio kraj da smo za životni citat ipak birali “ljubav je ipak jača od svega”. Biće da je istina da uzimamo i biramo samo ono što nam odgovara.. Bolje je danas baciti iz prvog puta, nego li popravit iz drugog.

Tako je i sa ljudima. Ali stanite malo! Pogledajte se u oči, nisu džabe kazali kako su one ogledalo duše. Nije ljubav kada nam pričaš o njemu i nakon toga kažeš “ali… Nije ljubav kada ti kao sve odgovara ali eto “još da ovako”.. Nije ljubav ni kada želiš od postojeće napravit neku drugu osobu, sličnu sebi…Pa ti smeta ovo, pa ne želiš ono od njega. Ljudi, to nije i nikad ne bi trebala biti ljubav. Ljubav je kad staneš i pogledaš u njegove oči pa ti srce zaigra jer vidiš sebe u njima. Ljubav je kad voliš njegove mane i loše navike.. Voliš, i živiš ih, ali ih ne mijenjaš… Ljubav je kad je njegov uspjeh i tvoj, kad mu želiš dobro onoliko koliko i sebi, nekad i više. Kad on i ona sažive. Istina nije ovo za svakog moguća misija. No, ako ne možeš onda ni nemoj. Nemoj svoj kukavičluk pravdati rečenicom da ljubavi danas nema. Rijetka je upravo zbog takvih ljudi. Živomo u zabludi da ima cijenu, da se itekako može kupiti. Ali niste fer! Niste fer prema onim hrabrim ljudima koji se ne boje ljubavi. Koji znaju njenu veličinu i koji su spremni voljeti nekog i sve ono što on jeste. Promijenite se zbog tih velikana. Počnite gledati na ljubav kao na neprocjenjiv dar. Skinite cijenu sa nje, neka ona svaki dan bude gratis u vašem životu i svijet će biti vaš.

— Svi stavovi i mišljenja izražena u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments