Karakter karatea

29 maj
Aleksandra Bošković

Sportom jačamo karakter i formiramo sebe kao jednu stabilnu ličnost koja je poslije spremna da  se suoči sa različitim poteškoćama koje zivot nosi. Moj odabrani sport je karate kojim se bavim od svoje osme godine. To je sport kroz koji sam naučila šta znači biti borac i uspješno savladati svaku prepreku. Naučila sam da pravog pobjednika čini vjera u sebe i neodustajanje bez obzira na doživljene poraze. Porazi su sastavni dio života i moramo ih prihvatiti kako bi naučili da krenemo dalje.

Karate te nauči da, kada primiš udarac, ne padneš, nego ustaneš i možda prije vratiš, ali vremenom naučiš da kroz mirnu borbu pobjeđuješ. To postaje i tvoj život. Uzrujanošću , ne akumulacijom energije ti ćeš izgubiti borbu, tvoje misli i tvoj um bit će toliko preokupirani da li pobjedom ili željom za osvetom, ali nećeš postići ništa. To nije suština bitke. Tada, kada osjetiš bijes u tom momentu moraš ga kanalisati, pronaći novoga JA u sebi koji će se smiriti u borbi i mirnom psihom pronaći rješenje. Kada se  sa smirenim tempom vratimo u meč i dokažemo protivniku da nas nije izazvao i probudio u nama ono što je želio, već nas je natjerao na suprotno, natjerao nas je da pronađemo mir u sebi i uđemo u meč sa taktikom koja je bolja nego ikada, tada pobjeđujemo. TADA  mi vodimo meč u svoju korist. Suština ovog borilačkog sporta nije u sili, snazi, kao što je u pravilnoj vještini.

Svaki potez u karateu je umjetnost koja se shvaća , a ne snaga koja se prezentuje. To odvaja karate od drugih borilačkih sportova kod kojih prednost dajemo sili, u karateu ćemo veću prednost dati mirnoći uma i taktičkom razmišljanju. Sport koji te natjera da predvidiš potez pobjednika kako bi mogao da ga presretneš na vrijeme i dobiješ prvi poen, nauči te da se veliki TAKTIČAR, ponekad mora biti i u životu, jer mnogo je onih koje žele biti pobjednici i tvoje ideje potisnuti u drugu stranu.Tada, kada pokusa, mi trebamo biti ti koji znamo presresti na vrijeme i dokazati da je naša ideja VRIJEDNA PRIZNANJA. Karate te nauči da radiš u timu i kako da u grupi dišete kao jedan. Nauči te da budeš jak kao pojedinac, da svaki trening daješ svoj maksimum, jer to je mjesto gdje dobijaš  medalju. Na treningu pokazujemo koliko nam je stalo, pravi borilački duh se vježba i nadograđuje iz dana u dan. Ne zaboravimo – pravi borac ne može biti svako, a pobjednik još manje.

Probudimo pravoga borca u sebi, borimo se sa životnim iskušenjima, istrajmo u sopstvenim ciljevima i nikada, ama baš nikada ne zaboravimo šta želimo i šta su NASI SNOVI!

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments