Kap dodatnog truda

16 jun
Nemanja Pavlović

Više od tri godine, pisanje priča i romana je sastavni dio mog života. Svaki dan je ispunjen nečim što je u vezi s prenošenjem priča iz misli na papir. Zahvaljujući toj predanosti primijetio sam da se određene navike i strategije koje su mi pomogle da poboljšam vještine pisanja ne vezuju isključivo za pisanje. To su stvari koje se mogu uključiti u bilo koju sferu života, u bilo koji hobi, profesiju ili aktivnost kako bi se ostvario napredak. Jedna od tih stečenih navika je da uvijek dodam barem kap dodatnog truda u svoj rad.
Čemu god da se posvetimo (nečemu potpuno novom ili onome s čim ste već upoznati) uvijek imamo vlastita očekivanja. Čak i ako neke stvari nikada nismo probali, stvorićemo sebi sliku u zavisnosti s našim znanjem, iskustvom, karakterom i svim onim što čini nas. Nekad će nas ta očekivanja razočarati, nekad iznenaditi, a nekad jednostavno neće biti ispraćena nikakvim posebnim osjećajima. To će se desiti onda kada su ona precizna i već doživljena. Tada postajete žrtve vlastite rutine koja ne želi pretjeran napor i zamaranje. Ona želi biti opuštena i lagana.
Mnogima je teško razbiti rutinu i sprovesti nešto potpuno novo, ali postoje i drugi načini, druge navike koje mogu pojačati produktivnost i, što je najvažnije, donijeti napredak. Govorim o prelaženju granice onoga što već očekujemo od sebe. Dodajte samo kap u čašu punu vode i ona će se prosuti. To nam govori da kap ipak ima moć koliko god sitna bila.
U mom slučaju, ta navika je imala ogroman značaj. Ako bi cilj bio da se u jutarnjem terminu napiše hiljadu riječi, dodao bih još stotinu. Puno je lakše na već postojeće dodati još malo, nego pronalaziti posebno vrijeme i snagu da bi se dodalo više. Ovako je neprimjetno i neosjetno. Iako ovaj dodatni trud količinski ne predstavlja skoro ništa na prvi pogled, za mjesec dana, pola godine ili godinu, ta kap će se pretvoriti u pravu poplavu. Njen rast nećete ni primijetiti dok ne pogledate krajnji rezultat ili barem veći dio njega. Utrošenu energiju nećete ni osjetiti, samo ćete se sjećati kako ste dali malo više nego što ste od sebe očekivali.
Mnogi od nas potcjenjuju svoje sposobnosti. Mnogi će radije vjerovati u druge ljude nego u sebe. Na ovaj način možete prevariti taj sumnjičavi glas koji vam govori da ne možete više ili bolje. Možete kap truda uložiti u bilo šta što radite. Kad god dođete do tačke gdje sebi kažete da je dosta, da ste ispunili svoje, budite barem malo prkosni i dajte više. Sjetite se koliko su kapi kiše sitne, a na kraju se ipak plašimo poplava.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments