Kako napisati odličan CV?

28 jul
Imman Merdanović

U nastavku vam donosimo savjete za kreiranje CV-a kojemu niko nece odoljeti. Bonus: linkovi na kojima mozete pronaci stotine uspjesnih primjeraka te napisati vlastiti CV na osnovu jednostavnog popunjavanja praznih polja.

Resume Writing 101/ Photo Credits, University of the Potomac
Resume Writing 101. Photo Credits, University of the Potomac.

Bacimo se na posao!

 1. Limitiraj rezume na samo jednu stranu. Zapamti, rezume je sazetak najvaznijih, najimpresivnijih stvari koje si postigao/la. Divno je to sto si u osnovnoj skoli bio/la clan fashion kluba, ali da li je to zaista bitno? Ovo je tvoja sansa da zablistas, iskoristi je pametno!
 2. Nikada nemoj staviti sliku na rezume. Apliciras za posao, ne za Miss Universe.
 3. Provjeri  tacnost kontakt informacija. Kontakt informacije se nalaze na samom vrhu rezumea. Uvijek napisi svoj e-mail, broj telefona i adresu. Poslodavci rijetko pokusaju da stupe u kontakt dva puta, zato se pobrini da sve informacije budu tacne.
 4. Svi podaci neka budu hronoloski predstavljeni, sa jasnim datumima. Poslovi koje trenutno radis idu na vrh, a zatim slijede nesto starije aktivnosti.
 5. Koristi “powerful action words” da opises svoje iskustvo. Rijeci kao sto su “radio” i “pisao” nisu dovoljne. Koristi “pomogao, predvodio, predstavio, asistirao, unaprijedio, osvojio, organizovao, promovirao.” Vise primjera pronadji ovdje.
 6. Neka tvoj rezume bude specificno primjeren poziciji i zanimanju za koje apliciras. Ako si zainteresovan za finansije, onda nemoj pisati o biologiji. Usmjeri sve snage da se dokazes kao idealan kandidat za upravo onu struku za koju apliciras. 
 7. Uredan rezume je vazniji nego sto mislis. Poslodavci vide nekoliko stotina rezume-a dnevno i cesto bace (da!) one koje im zadaju glavobolju. Olaksaj im!
 8. Koristi brojeve da ilustriras dostiguca. Radilo se o broju fanova na instagramu koje si privukao/la za kompaniju ili o budzetu koji si kreirao/la, brojevi su bitni.
 9. Bez hobija. To vec nikoga ne zanima, osim ako kompanija moze profitirati od toga.
 10. Bez preporuka. Nije potrebno da predstavis imena osoba koje ce napisati preporuku za tebe. Ukoliko je to potrebno, bit ces obavijesten.
 11. Koristi “bullet points” ispod svakog posla da ukratko opises sta si radio/la na tom poslu. Jednostavno pomazu da tvoj rezume izgleda organizovano.
 12. Izbjegavaj kliseje. Komunikativan, organizovan, pozitivan, uspjesan….. bla-bla-bla.
 13. Koristi jednostavan font.  Arial, Times New Roman i Calibri velicine 12 su standardne mjere. U bold stavi informacije za koje satras da su najvrednije.
 14. Budi iskren. Ako ti ocjene nisu dovoljno visoke, opravdaj. Ne izbjegavaj.

Ovdje pogledaj primjer odlicnog rezumea.

Ovdje nadji stotine primjera po kojima mozes da napravis svoj rezume. Vrlo jednostavno i efektno. 

Sretno!

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments