Kad padneš – Ustani. Ne odustaj

5 okt
Anđela Vukčević

Prepreke, padovi, izazovi i neuspjesi su nešto sa čime se svako susreće u životu. Ovaj post će govoriti upravo o njima, a primarni cilj i razlog zašto sam izabrala baš ovu temu jeste moja želja da vam promijenim pogled na njih, jer iako ih svi doživljavaju negativno, u pitanju su sasvim normalne stvari.
Sa neuspjehom rijetki znaju da se nose. Neki idu do te krajnjosti da ako im se desi makar najmanja greška odustaju. Razlog tome je taj što imaju iskrivljenu sliku o neuspjehu, u smislu da ga uveličavaju i doživljavaju previše tragično. Na taj način samo sebi stoje na putu da ostvare bilo šta što su zacrtali.
Ako vi imate isti problem, šta ako bih vam rekla da postoji jedan efikasan način da se izborite s padovima, a to je da promijenite pogled na njih. Šta ako su ti vaši padovi zapravo nešto što vas vodi ka uspjehu? Šta ako su oni tu s razlogom, da vam naprave put ka nečemu što je najbolje za vas? Šta ako su oni tu da vas podstaknu da budete što bolji, da nadmašite sebe?

Da sada uzmete da sprovodite anketu i pitate svaku osobu za koju smatrate da je napravila ogroman uspjeh da li im se desilo da dožive veliki poraz SVAKO, ali bukvalno SVAKO bi odgovorio sa da. To je neminovnost, jer svako ko je postigao nešto u životu morao je proći kroz to. Samo što svi mi vidimo njihove uspjehe, a neuspjesi kojih je možda čak bilo i više nam ne upadaju u oči, jer su u odnosu na uspjehe zanemarljivi. Knjiga ,,Hari Poter” prije nego je bila objavljena, odbijena je 12 puta. A ista ta knjiga je ženu koja ju je napisala učinila milijarderkom. Majkl Džordan, jedan od najpoznatijih košarkaša na svijetu je bio izbačen iz košarkaškog tima u srednjoj školi. I nije mu bilo svejedno – nakon toga se zaključao u svojoj sobi i plakao. Ali, nije odustao, bez obzira što je možda pomislio i na tu opciju, a svi sada znamo ko je on i kakav je uspjeh postigao.

Uspjeh je kao santa leda. Svi vidimo krajnji ishod, ali ne vidimo i put koji je neko morao da prođe da bi nešto postigao.

Čak i ”obični” ljudi (mada ,,obični” po meni nije pravilan izraz, jer niko nije običan, svi smo jedinstveni) imaju svoje neuspjehe nakon kojih je uslijedio uspjeh, samo što niko nije čuo za njih, ali to ih ne čini ,,manjima” od Roulingove, Džordana ili bilo kog drugog ko se proslavio na određen način. Ono što je svima koji su uspjeli zajedničko jeste da nisu odustali. Zašto biste i vi?
Kada gledate film, ne odustajete tako lako od gledanja samo zato što je glavni junak naišao na prepreku, već baš to u vama budi znatiželju i tjera vas da gledate dalje. Zašto takav stav ne biste primijenili kada se suočavate s izazovima, već podlegnete iskušenju da odustanete? Gledajte na vaš život s istim žarom i radoznalošću, kao kad gledate film. Isto tako, ni glavni junak nakon pada ne odustaje, inače ne bi bio glavni junak. Ni vi ne biste voljeli da ga vidite da to radi, inače biste prekinuli s filmom, jer vam ne bi bio zanimljiv. Budite i vi glavna uloga u filmu svog života.
Takođe, nijedan uspjeh nije mali. Svaki uspjeh je jednako važan. Uspijeh nije uvijek ono što se vidi. Uspijeh nisu samo nagrade, priznanja, brojke, materijalno bogatstvo… Nije zlato sve što sija. Nije uvijek medalja simbol pobjede i nije samo onaj koji ju je dobio pobjednik. Pobjednik je i onaj koji možda nije stigao prvi na cilj, ali se borio kako je znao i umio, koji nije sio na klupu nakon što se sapleo tokom trke, već je ustao i nastavio dalje. Možda nije dobio medalju i priznanje, ali je u tom trenutku nadmašio sebe i to je njegova pobjeda.

Zato, kada padnete, nema odustajanja, nema nazad. Ustanite i nastavite dalje. Greške – prevaziđite ih. Budite jači od njih. Svi griješe, vi ste više od vaših grešaka. Neke ispravite, a nekima pustite da isprave vas. Borite se. I vjerujte. Na kraju sve dođe na svoje.

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 17 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments