Jedna skoro prava priča: Grof Anton Gunther iz Oldenburga

19 jul
Thomas Schmidt

Grof Gunther je rođen 1583. u malom selu u Oldenburgu. Njegovi roditelji su bili plemići i imali su puno novaca. Mali Gunther je bio jako pametan i dobro je znao jahati konje. Gunther je volio konje i konji su voljeli ga. U ovo vrijeme konji su se koristili za posao i ljudi ih nisu tretirali dobro. Gunther je bio iznimka. Svaki dan je išao u staju dati im sijeno i vodu. Ponekad, kada njegovi roditelji nisu bili kući, on je spavao u staji.

Jedne noći njegova sestra Ana je željela čitati knjigu. Roditelji su uvijek bili ljuti kada su djeca išla kasnije na spavanje. Ove noći Ana je željela čitati tajno i uzela je svijeću u sobi. Gunther i Ana su dijelili sobu i Gunther skoro je spavao. Nakon pola sata, ona je bilo umorna i zaspala je. Svijeća je gorjela i vosak je padao na pod, blizu nekoliko knjiga. Pola sobe je gorjelo. Zbog dima Ana i Gunther su pali u nesvijest. Roditelji su bili u boravku i nisu primijetili ništa.

Samo Guntherovi prijatelji konji, su primijetili vatru. Oni su rikali jako ali bez uspjeha. Također, nisu mogli izaći iz staje zato što je svaku noć tata Gunthera zaključavao staju.

Vatra se pogoršala brzo. Za malo vremena i djeca bi umrla u vatri. Konji su osjećali opasnost. Zajedno su pritiskali i gurali vrata da bi ih na kraju otvorili. Svi konji su utrčali u kući. Zbog buke, roditelji su se probudili i vidjeli su sve konje u kući. Maleni konj je gurao tatu do sobe gdje su bili Ana i Gunther. Roditelji su vidjeli dim što je išao iz sobe i odmah spasili djecu iz vatre.

Slijedeći dan djeca su se osjećala dobro kao da se ništa nije ni dogodilo nikada. Od tada konji su dobili najbolju hranu i ponekad bi roditelji dopustili da Gunther spava sa njima u staji.

(Visited 199 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments