Je li tvoja kćerka princeza?

14 jul
Selma Križevac

Trebamo više učiti o odgoju djece i ne pustiti da naša ogromna ljubav prema djetetu nadvlada ono zaboravljanje da će jednoga dana ta beba, ta slatkica sa kikicama i sa umrljanim zubićima od čoko bananica – postati žena, djevojka…
Znate kako mi odrasli sa raznih strana udaramo na različite stereotipe, tako sam primjetila kod jedne moje male prijateljice sa kikicama kako želi da joj kupim samo pink šnale i nikako u drugoj boji. To me nekako ponajviše navelo da promišljam o svim nametnutostima koje mi odrasli (možda) nesvjesno serviramo još neformiranom biću sa kikicama.

Vjerovatno svaki novopečeni roditelj iznalazi i proživljava u svom moždanom sklopu razne strategije za odgoj djeteta. Međutim, sjedni, udahni duboko i prihvati ovu ni više ni manje nego činjenicu: Prave strategije za odgoj nema!
Svjesni smo da ima ljubavi koja je vodilja svih roditelja i pomalo one ljubavi prekrivene zazorom ovoga svijeta u kojem se obitava. Ja znam da na ovome svijetu postoji onoliko realnosti koliko postoji i ljudi. Ma svi mi u svojim mislima različito koncipiramo svoje življenje. Ali, ona zajednička realnost za sve roditelje jeste da žele sve najbolje, najljepše pa i najnerealnije svom djetetu. Mamo, nikada ne uči svoju kćerku da bude princeza.
Uči je tako da, dok ulazi u salu punu ljudi, korača dostojanstveno, svojski, osjećajući vlastito sebstvo. Uči je kako je ona važna. Uči je da izabere boju šnale po boji njene aure. Mamo, uči je da bude svoja! Nikako princeza..

Mamo, mamita, mati, kraljice, majko, stara…
Mama, ljubavi, ti pod čijim nogama je džennet – razumijem koliko tvoj grudni koš i tvoja pluća prostiru ljubavi za nju, ali nemoj! Nemoj tako odgajati svoju još jedva prohodalu kćerkicu čijim zubićima se raduješ gotov pa isto kao i onoga dana kada te on zaprosio.
Stara, ti najbolje znaš kakve smo mi žene, nema te kahve koja je bila okupljena ženskim društvom a da neka od nas nije prokomentarisala ili prostrla spisak tako nevažnih nezadovoljstava; te jedna bi voljela imati ravnu, druga bi voljela kovrdžavu kosu. Ma dajj molim te…
Eh, upravo zato što sve to znaš, uči to svoje u pelenu ušuškano biće tome da sutra ušuškana bude samopouzdanjem i da joj jedini kompleks bude saznanje kako ne radi ništa povodom toga da sebe sebi da!

 

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments