Je li kasno da mijenjamo svijet

7 okt
Nikola Kandić

Ne znam da li sam usamljen u svom mišljenju, ali iz dana u dan sam sve razočaraniji u mlade ljude, i naravno u samog sebe.

Naime, kao dijete sam često imao prevelike iluzije, zamišljao da ću promijeniti svijet, postati neko važan, izrasti u nekoga čije će ime biti zvučno. Vjerujem da su iste iluzije imali i mnogi od vas!

No, šta je to spriječilo mene, šta je spriječilo tebe, je li kasno za nas da već sutra promijenimo svijet?

I mislim da imam odgovor: spriječava nas strah od toga da budemo različiti. Kad kažem različiti, mislim neukalupljeni, mislim svoji. Biti različit znači biti spreman usprotiviti se nametnutim normama. Iskoristiti šansu. Upitati zašto? Koračati sopstvenim putem, kreirati vlastitu sudbinu…

Duboko vjerujem da je svako od nas rođen jedinstven. Ne samo po fizionomiji, po tome što se ja zovem Nikola, a ti drugačije, po tome što je neko žut, a ja sam bijel.
Znam da nismo svi rođeni sa istim šansama za uspjeh, ali mnogi od nas sami sebi ne dozvole da uspiju. Ne dozvolimo sebi jer nas je strah, ne dozvolimo sebi jer ne pokucamo na sva vrata, ne dozvolimo sebi jer se godinama trudimo da budemo poput ostalih.

Trudimo se da se ni po čemu ne izdvajamo, držimo se sigurne zone. Kao na testu sa negativnim bodovima. Ostavljamo nepopunjeno, prije nego da rizikujemo. A čitav život je test. Svaki dan je prilika da položimo ili padnemo. Svaki dan je prilika da se izdignemo iznad svakodnevnih problema i situacija. Svaki dan je prilika da ti ili ja postanemo bolja osoba.

I sit se ja ispisah, većina vas će ovaj tekst samo ignorisati, ali da napišem i neki savjet za vas koji ćete ipak pročitati.

Čitajte!

Neki će pomisliti kakav je ovo savjet?

Naime, i ja, i vi ste svjesni da moji dječački snovi o mijenjaju svijeta nemaju puno veze sa realnošću. Ali, ne dozvolimo da budemo isti, ne dozvolimo da budemo omladina puna alkoholičara, huligana, iskoristimo svoju mladost. Čitajmo! Odvojimo toliko vremena da svaki mjesec pročitamo barem po jednu knjigu. Možda time nećemo promijeniti svijet, ali ćemo sebe učiniti boljim.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments