Iz dnevnika jedne mladosti

17 dec
Aida Omerašević

Jedno poslijepodne Esma se vratila sa posla i samo što je ušla u kuću, morala je opet izaći – počeli su moji trudovi. Odvela me je do bolnice, a ja sam joj rekla da nazoe moju mamu, što je i učinila.

Mama je došla za dva sata, a beba je već bila rođena. Drugog februara u 18:10h, u Sarajevu sam rodila djevojčicu, koju sam nazvala Jasmina. Bio je to najretiji dan u mom životu.

Neopisiva je ta radost, jednostavno se mora doživjeti. Mama je bila jako radosna, čak je od silne sreće plakala, nije mogla vjerovati da je postala nana.

Kad sam izašla iz bolnice, u sobi u kojoj sam ja spavala kupila sam krevetić za moju Jasminu. Bio je to bijeli krevetić i sve što je bilo oko nje, bilo je bijelo, jer bijela boja je simbol nevinosti i čistoće. Mama je htjela da dođem kod nje, ali sam se predomislila. Ostala sam u stanu i objasnila mami da je tako najbolje, s čim se ona poslije složila. Lejla, moja sestra, nije mogla doći zbog obaveza, ali bebi i meni šalje pozdrave i poljupce, te se nada da će nas uskoro vidjeti.

Mama je ostala s nama tri dana, morala je ići pomoći Lejli, no obećala je da će uskoro doći. Esma je bila odupevljena, i stalni pristizala pomoći. Kupila je aparat za slikanje i čini mi se napravila stotinu slika i sve ih izradila, rekavši da je to divna uspomena, te da Jasmina može vidjeti jednog dana kakva je bila kad je bila beba. Kad je otišla na posao, ja sam se zaključala, uzela Jasminu i hranila je. Gledala sam kako jede i plakala od sreće. Pričala sam joj da će imati sve što bude željela, da ću joj o ocu pričati samo najbolje.

„O, Jasmine, postao si otac. E, da samo znaš kako je divna naša kćerkica. Jako je mirna, skoro nikad ne plače, samo jede i spava. Poput tebe je, znaš, i ti si kao mali bio jako miran.“, pričala sam s njim u mislima.

Porod je prošao odlično, bez komplikacija, samo da je Jasmin bio tu, sreća bi bila potpuna. Kad sam je kupala, primjetila sam mladež na njenoj desnoj strani ramena. Bio je isti kao i kod Jasmina.

“Naslijedila je od oca taj mladež” – rekla sam Esmi.

“Lutkica mala, kako je krhka. Da, baš je lijep mladež, kad bde veća, bit će još ljepš”i, – reče Esma, topeći se od miline.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments