Imaš li sebe?

28 jan
Belkisa Badić

Znaš li ko si ti?Uzmi si vremena i razmisli, jer vjerujem da će većina u sebi pomisliti : „ Ma znam, kako se neću znati.“ Da je meni neko ovo pitanje postavio prije par godina isto bih rekla . Ma u sekundi bi mi izletjelo „Čuj , znam li se? Kako se neću znati.“ A danas, nakon toliko preživljenih brodoloma i oluja u ovoj epizodi koju nazivamo život, ipak bih dobro promislila prije nego odgovorim.

Ne mogu ja nikako znati u potpunosti ko sam ja, jer ja se nisam stvorila sama. Nisam si izabrala ime, ni prezime, ni majku ni državu.

Ja sam došla ovdje kao prolaznik. Da živim, da pokušam živjeti, upoznam ljude i shvatim samo jednu stvar. Da shvatim zašto sam došla, da saznam svrhu svog postojanja i imam li ja to neku misiju. Niko nas nije učio tome da je crno ponekad duže na sceni od bijelog. Eto, meni niko nije rekao da noć zna trajati duže od nekoliko sati, dana , pa i godina.

Kad sam bila mala čitali su mi bajke, sakrivali od mene loše. Nije to za djecu. Idi , igraj se. Prešlo im to u naviku. Odrastala sam a one bajke su mi ostale uvijek u glavi. Idila.

Kad se sve počelo prelamati preko mene, ti neki jaki brodolomi, bure i oluje, meni ništa nije bilo jasno. Bila sam izgubljena. Znam, nisam jedina. Bućkuriš u glavi. Nisam ovo ovako zamišljala, govorila sam hiljadu i hiljadu puta.

Pa, kome da se obratim. Ko će riješiti ovo što se dešava u meni samoj, ko može znati, ustvari, može li iko znati šta je u meni?? Tako čovjek počne tumarati i lutati nadajući se da će mu neko uspjeti pomoći . I , ima ljudi. Rijetkih. Saslušaju. Klimnu glavom. Pruže ruku, ali odoše. Odoše za svojim poslom.

E tad, samo tad shvatiš da si ti ta koja drži taj eliksir rješenja u ruci. Progledaš. Bude teško. Sama si, ne vjeruješ još dovoljno sebi. Nemaš samopouzdanja dovoljno. Bojiš se, svašta nešto. Shvatiš da se zapravo još uvijek ne poznaješ. Odriješi se neki čvor u tebi pa kreneš. Polako, ali baš polako. Pa , odriješiš svaki slijedeći.  Zapetljano je , ali uspijevaš.

Upoznaješ sebe. Postaneš si svakodnevna zanimacija. Prihvatiš i to da nisi kao drugi, ali i ne želiš biti. Jedna si. Nema više takvih. Ni stasom ni glasom. Jedna.

Svaki slijedeći dan ti je izazov , jer želiš sačuvati ono što voliš. Sebe. Ti voliš sebe. Gradiš se, upotpunjuješ se stvarima koje voliš. Odbacuješ od sebe ono što ti smeta, što ti ne odgovara. Gradiš se. Vremenom postaješ sebi dovoljna. Odbacuješ norme društva koje ti se ne sviđaju. Voliš se. Upoznaješ ono najljepše u sebi, i znaš da ko god bio tu pored tebe, po danu, mraku da si ti sebi najjači motiv i oslonac.

Tako sam ja sebe našla. Zavoljela se. Tim putom sam išla i ne bojim se. Ne bojim se usnuti a ni zaspati sama. Nisam sama, imam sebe.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments