Hvala vam za sve

31 dec
Suada Mehić

I tako stojim tu, ispred „sudbonosne table“ dok mi knegla zapinje u grlu. Skupljam suze i govorim sebi: „ne plači, ne plači.“ Moraš biti jaka, a zapravo nikada nisam bila slabija. Pitam se, šta bi bilo kada bih propustila ovaj avion, i drugi i treći i sve buseve, vozove i avione ovoga svijeta. Šta bi bilo kada bih ostala ovdje sjediti na koferima?
Koračam polahko i ne želim se okrenuti. Ne želim da vidim majku koja ne može zadržati suze. Ali srce se okreće. Okreće se srce, dok ga ja proklinjem i gledam majčino uplakano lice. Ne plači majko draga, vratit ću se tebi ja. Smijat ćemo se zajedno, glasno i iskreno od srca onako kako samo i znamo – želim joj to reći. Otvaram usta, ali riječi ne izlaze. Ne izlaze, jer znam da ću se rijetko vraćati. Znamo i ona i ja, da idem pod zagrljaj tuđeg neba, tamo gdje je tuđi jezik i tuđe sve. Znam da idem tamo gdje ću uvijek biti stranac i da kada budem dolazila u svoj topli dom, među svoje ljude da ću i tu biti stranac. Svaki put ću biti jednim dijelom stranac u svojoj kući. Podižem ruku i mašem, te se okrećem dok kiša počinje da pada. Da li i ti nebo plačeš? Suze mi se slijevaju niz lice i ne znam da li su tople ili hladne, ali znam da bole. Također, znam da više neću udisati miris ove zemlje poslije kiše, neće me buditi pjesma razigranih ptica. Neće biti mirisa baklave i tarhane koji ispunjavaju ulicu. Znam da neću ostvariti svoje snove. Sjest ću u avion, koji će me podići do visina, biću tako visoko, a zapravo nikada niže neću padati.
Hvala vam dragi političari. Hvala vam za odrezana krila snova, hvala vam za sretan put koji ste mi poželjeli, hvala vam što nas sve tjerate odavde. Hvala vam na koferima za Njemačku, Austriju i druge zemlje. Hvala vam za suze brojnih majki, hvala vam za to što postajemo stranci. I ne recite da nam ne valja zemlja. Valja zemlja, ali ne valjaju oni koji je vode. Nije zemlja kriva što je uvijaju u crne ogrtače, nije ona kriva što joj kvare gnijezdo. Nije i nikada neće biti. Krivi su oni koje je vode i mislim da je vrijeme da se napravi razlika jednom za sva vremena!!

Suada Mehić, JU Srednja medicinska škola Tuzla

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Hocu.ba praksa