Glasati na izborima, da ili ne – pitanje je sada

3 jul
Tea Drmač

Često čitamo kako mladi u veoma malom broju izlaze na izbore, te kako su pasivni. U isto vrijeme čitamo kako političari gotovo svakodnevno pričaju o tome kako su mladi „naša budućnost“.

Lijepo je to čuti kad si mlada osoba u nekoj razvijenoj zemlji gdje političari doista brinu o mladim ljudima. Tamo gdje mladi nisu samo mrtvo slovo na papiru, tamo gdje mladi imaju posao, gdje ne žive s roditeljima do tridesete, i tamo gdje ako se trudiš i radiš sasvim sigurno možeš uspjeti. S druge ‘pak strane, u zemlji u kojoj se više brine o tome tko je tko, a ne što tko može učiniti za bolju budućnost, ovakve se izjave mogu tumačiti i kao ruganje.

Stoga, dragi političari, da vaše izjave ne bi izgledale smiješno, ili još gore patetično, osvrnite se oko sebe, i pogledajte istini u oči. Mladi ne glasaju jer ne vide za koga bi to mogli glasati. Tko nudi nešto bolje od pukih nacionalističkih gluposti koje više nikoga normalnog ne zanimaju? Mislite li da će mlade zadržati puka ljubav prema domovini? Ako tako mislite, onda očito ne primjećujete da svatko tko ima priliku je već otišao, ili planira otići. Nadalje, neki političari bi trebali znati da je njihova zadaća da se trude da zemlja na čijem su čelu što više napreduje, a ne uspoređivati standard svoje zemlje s nekim manje razvijenim zemljama, uz zaključak kako bi ti ljudi bili sretni da žive i imaju standard kakvog mi imamo.

Trebamo li iz toga zaključiti kako se ne treba truditi, nego se zadovoljiti s onim što već imamo uz zaključak da ima i gore? Uz takvo razmišljanje jednostavno nikada neće biti nikakvog napretka.

Dakle, nama mladima ostaju dvije opcije, glasati za najmanje moguće zlo, ili ne glasati uopće. No postavlja se još jedno pitanje, je li mlade više uopće briga? Najveći problem političara, čini se, je taj da oni stalno zaboravljaju da su na tom mjestu zahvaljujući građanima, u koje se ubrajamo i mi mladi, vjerovali ili ne. Ta vaša „budućnost“ u međuvremenu gradi svoj život, te doprinosi zemljama poput Amerike, Njemačke, Švedske, Irske, i mnogim drugim.

Ne zaboravite da je mlade na to prisililo stanje u njihovoj zemlji, a ne neki hir. Tako nije samo s BiH, nego i sa zemljama u regionu. Nesumnjivo, mladi i nisu baš tako važni političarima koji toliko govore o nama.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments