Fudbalom protiv homofobije

6 mar
Nikola Toljagić

Centar za edukaciju i mobilnost mladih ELEMENT Sarajevo je u saradnji sa feminisitičkom medijskom produkcijom KRIVA kreirao kratki informativni film “Fudbalom protiv homofobije” koji ima za cilj da ukaže na svakodnevnu homofobiju i diskriminaciju unutar fudbalskih zajednica, te proveo ulične akcije u Tuzli, Sarajevu i Banja Luci.

01

ELEMENT se na taj način uključio u obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije u fudbalu – 19. februara, na dan rođenja Justina Fashanua, preminulog engleskog fudbalera koji je 1990. godine javno saopštio svoju seksualnu orijentaciju. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o homofobiji u sportu, te podsticanje nacionalnih timova da osuđuju homofobiju i nasilje na sportskim terenima.

– Smatramo da je vrijeme i da se Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine javno opredijeli za borbu protiv svih oblika diskriminacije na fudbalskim terenima, a posebno protiv homofobije, budući da je najizraženija, a posebno kod navijačkih skupina – poručili su iz ELEMENT-a.

Ovaj projekat je implementiran zahvaljujući grantu Internacionalne mreže za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu Fare Network i organizacije Football v. Homophobia dodijeljenom u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije u fudbalu širom svijeta.

Promotivni video je dostupan ovdje.

(Visited 245 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments