Efikasno upravljanje vremenom

29 dec
Arifa Toromanović

Studenti su zauzeti ljudi. Uvijek postoje predavanja, domaći zadaci, vježbe i pripreme za ispite. Jedini način da zapamtite sve to jeste da bude negdje zapisano. Zapišite sve što trebate uraditi čim saznate za to i obavezno provjerite svoje bilješke na početku i na kraju svakog dana.
Mnogi ljudi smatraju da je početak najteži dio za obavljanje vježbi, domaćih zadataka ili ponavljanja. Tako pronalaze izgovore za odgađanje obaveza. Trebate provjeravati svoje email-ove, iščitati nove poruke, pripremiti sebi topli napitak. Odlučite o određenom vremenu za početak i završetak vaših obaveza i pridržavajte se toga. Zapamtite, što prije počnete, ranije ćete završiti.
Ponekad, neki posao vam izgleda jako težak i čini vam se da će vam oduzeti mnogo vremena, te zbog toga ne znate kako i odakle početi. Ali, zapamtite šta su rekli Kinezi: ,,Najduže putovanje započinje sa samo jednim korakom.“ Dakle, krenite polahko. Podijelite veliki zadatak na manje dijelove. Drugi trik može biti da prvo uradite najlakši dio zadatka. To može da vas podstakne da nastavite ka težem.
Ne dozvolite sebi da vas nešto odvrati od vaših obaveza i budite posebno pažljivi sa tehnologijom. Sasvim je u redu da provjerite svoj telefon u hitnim slučajevima jednom ili dva puta. Ali, korištenje društvenih mreža u toku rada, itekako vas odvraća od vašeg posla. Nema opravdanja – postoji vrijeme za učenje i vrijeme za provod sa prijateljima. Također, ljubazno zamolite svoju porodicu da vas ne uznemirava u određenom vremenu kad učite.
Ako idete autobusom u školu, imajte na umu da autobus ponekad može kasniti. Ako trebate da koristite računar ili štampač za vježbe, imajte plan B ako dođe do kvara tehnologije tokom rada. Ono što ne možete učiniti jeste da krivite autobuse pet puta sedmično, ili provedete sedmicu smišljajući izgovor da niste mogli da odštampate svoj domaći zadatak.
Kada znate krajnji rok za predaju zadatka, izračunajte koliko vam je vremena potrebno za to. Ne zaboravite da uključite i samo čitanje i istraživanje. Odlučite, ako prvo trebate napraviti nacrtnu verziju. Konačno, odlučite koliko vam vremena treba da napišete svoju konačnu verziju. Izračunajte cjelokupno potrebno vrijeme i u svom dnevniku provjerite kad imate slobodan termin za neki drugi posao. Sa svim ovim informacijama, odlučite kad trebate početi kako biste završili prije krajnjeg roka.
Dobre vijesti su te, da korištenje metoda za efikasno upravljanje vremenom, rezultira ranijim završetkom posla, te ostatak vremena za odmor.

Arifa Toromanović

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

 

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Hocu.ba praksa