Doktor u sjeni (ne)zahvalnosti

7 mar
Denis Hisari

Život jednog humaniste

Kao i većini radni dan humaniste počinje od sedam sati, pristupajući na svoje radno mjesto, naš čuvar dobiva veliku odgovornost. Ulazi u “rudnik” u kojem se nalazim pun straha i izmučen od nesnosnih bolova. Neki su svjesni, a neki nisu svjesni ko je glavna karika? Ko je ANESTEZIOLOG? To je onaj koji će te uz osmijeh uspavati i dočekati dok svo vrijeme bdije nad tobom da se vratiš.

Pa evo mali podsjetnik, malo osnovnog znanja i bitna lekcija koju nas u školi nisu naučili.
Anesteziolog je po definiciji: specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja. Osim za pružanje anestezije tijekom operacije, školovan je i za hitno zbrinjavanje i liječenje najtežih bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja.

Svi smo uz kokice gledali razne emisije, kako glumci olako i bez trunke znoja riješe svaki problem.

Realnost je mnogo drugačija od onog’ što nam je predstavljeno u tim zabavnim programima. Oni nemaju mogućnost da kad pogriješe pritisnu dugme “Undo” i vrate stvar na početak.

Laički rečeno oni su jamac i spona između zagrljaja naših najmilijih koji uznemireni puni gorčine, čekaju njima drage osobe da izađu iz operacionog bloka, te da vide osmijeh na licu njihovih najdražih.

Požrtvovanost ili ne?

Naš čuvar prije nego li kroči u salu sve vlastite probleme koje kroz život nosi na svojim leđima ostavi ispred vrata. Svjestan da je njegova odgovornost pacijent i da ga mora nositi na svojim krilima, jer je tanka nit između našeg života i smrti.

Svi poriču tu požrtvovanost anesteziologa. Njihova otresitost se ogleda u tome kako se bore za živote pacijenata, pa nisu ni oni roboti, emocionalna su bića kao i svi mi. Zamislimo sami sebe u situaciji da imamo malu bebu kojoj život tek počinje. Život joj visi o koncu,a mi smo taj „konac“. Moramo je spasiti i probuditi ili će u suprotnom to krhko malo biće otići u nepovrat…

Dovoljan je jedan pogrešan korak i da porodica pacijenta ostane bez svoga najmilijeg, uz bol i dodatni pritisak s kojim će se morati suočiti te nastaviti i onako već dovoljno sam po sebi težak život.

Nakon tog silnog stresa i odgovornosti, sva hvala i zahvala pripada samo hirurgu, te spasitelj ostaje u sjeni (ne)zahvalnosti.

Kratak osvrt i minut razmišljanja…

Prema istraživanjima u zapadnim zemljama najcjenjeniji doktor Anesteziolog. Dobro je poznato da su oni na prvoj borbenoj liniji. Čim nastane problem svi se sklone i čekaju njegovu intervenciju. Naš sistem cijeni podjednako one koji zabušavaju i stavlja ih u isti koš s onim herojima koji za nas krvare i bore se za naš opstanak. Zanemarit ćemo to, zato što bi u ovom poslu primarna i jedina stvar trebala biti pacijent i samo pacijent. Daleko od toga da se ne trebaju cijeniti požrtvovanost i trud ostalih članova stručnog tima koji prisustvuju operacijama.

Naravno, uvijek postoje (ne)profesionalni doktori i šarlatani kao u svakoj tako i u ovoj profesiji, al oni su manjina besmisleno je njima pridavati pažnju, jer takve je i Bog zaboravio.

Summa summarum: “Sretni smo tek onda kada mislimo na sreću ljudi koje volimo“, čuvajmo i volimo naše najmilije, dok su tu. Jedino se zdravlje i život novcem kupiti ne mogu. Razmislite o svemu dobro, jer oni koji izgube svoje najdraže, znaju da bi ga od pijeska napravili samo da ga mogu vratiti.

Zato sljedeći put kad odeš na operaciju ne budi sebičan već se zapitaj i razmisli kome zahvaliti? Valjda smo im poslije svega dužni bar jedno iskreno “Hvala”

(Visited 8 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments