“Depresija ili ljubav” ?!

26 jun
Dženita Bajrić

Nije potrebno da znaš definiciju depresije da bi razumio šta je to. Kakvo je to stanje? Samo pogled i shvatit ćeš. Samo jedna šetnja ulicom koja čuva najljepše uspomene na tvoje djetinjstvo i pogledaj ljude s kojima si nekad sabirao sate, sedmice planirao i brojao mjesece.

Znam. Znam da nije prošlo mnogo godina otkako ste zajedno sjedili ispod nekog starog drveta, ali prošlo je mnogo vremena kroz ljude. Kažu nam kako dani brzo prolaze, kako godina godinu niže ne stižemo ih ni zapamtiti, pa kako to da svaka godina ostavi na licu milion bora kao da je trajala 1500 mjeseci, kako to?

Nikad nismo imali više pjesama koje su bitne da bismo imali veselje (takvih smo danas uvjerenja) , a nikad tužnijih lica nismo bili dok šetamo ulicama djetinjstva.
Možda napokon shvatimo da duša traži nesto drugačije da bi osjetila zadovoljstvo, a lice radost, vjerovatno to nisu pjesme.
Čovjek kako je radno biće, pun aktivnosti, on je i društveno biće. On traži razgovor, traži druga, traži slušanje, a ne samo običnu “razbibrigu” i konstantno “trčanje” za materijalnim.

Trebamo biti spremni da dijelimo, da ono što imamo darujemo i drugima, a ne samo da zadovoljavamo vlastite potrebe i ono što nam ne treba, a nekome je potrebno, čuvamo uz rečenicu :”Od viška glava ne boli.”

Možda glava ne boli, ali kad se počnemo udaljavati od ljudi možemo pustiti najveseliju pjesmu i pročitati najdraži roman duša će da zaboli. Ona će da čezne za drugim dušama, imat će želje da čini dobro i druži se dobrim ljudima.

Depresija hara nama, našim kućama, radnim mjestima, ulicama, ona ulazi u svaku ćeliju, a mi se ne trudimo to spriječiti, već gubimo zadnje atome snage na ono što je prolazno, umjesto da ulažemo u ljubav.
Depresija i da nema ime, danas bi se znalo da postoji.

 

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 21 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments