Međunarodni dan ljudskih prava

10 dec
Tea Drmač

Međunarodni dan ljudskih prava prvi put se obilježio 10. prosinca 1950. g., nakon što je dvije godine ranije objavljena Univerzalna Deklaracija o ljudskim pravima. Prvi put u povijesti čovječanstva potpisana je neka deklaracija kojom se svakom ljudskom biću garantira pravo na život, slobodu i sigurnost bez obzira na spol, religiju ili neku drugu pripadnost. Deklaracija spominje prava poput prava na slobodu mišljenja, govora, pravo na obrazovanje, plaću i druga prava. Ovu deklaraciju usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija (UN).

Ova deklaracija nije bila pravno obavezujuća, ali je poslužila za neke druge pravno obavezujuće sporazume. Neke zemlje su odbile usvojiti neke dijelove deklaracije.
Ovo je jedan od najprevođenijih dokumenata na svijetu; preveden je na oko 321 jezika i dijalekta.

Govoriti o ljudskim pravima, a ne spomenuti neke ljude koji su se borili za ljudska prava i koji su značajni za ovu jako važnu temu, bilo bi sramotno. Tako ne možemo, a da ne spomenemo ljude kao što su: Martin Luther King Jr, Mahatma Gandhi, Susan B. Anthony, Rosa Parks, Abraham Lincoln, Malala Yousafzai, te mnogi drugi. Mnogi ljudi u svojoj borbi za ljudska prava bili su daleko ispred svog vremena, mnogi od njih u toj borbi izgubili su živote, a sve to da bismo mi danas imali bolje i sigurnije društvo.

Mnoge zemlje svijeta još uvijek krše osnovna ljudska prava, unatoč činjenici da živimo u 21. stoljeću, unatoč konvencijama i deklaracijama. O ovoj temi ne treba govoriti samo na određene datume, nego svaki dan, jer drugačije i ne može doći do promjena.
Malala Yousafzai bori se za pravo svih djevojčica na obrazovanje, tako je u svom govoru u UN-u rekla: „Jedno dijete. Jedan učitelj. Jedna knjiga i jedna olovka mogu da promijene svijet. Obrazovanje je jedino riješenje.“

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments