Da mogu da sretnem dvadesetogodišnju sebe, ovo bih joj rekla

29 okt
Marijana Stolić
kad-bi

Tu pred 40-ti rođendan sam puno razmišljala o svemu. Valjda je to vreme kad sumiraš neke rezultate, padove i uspehe. Dosadašnji život.

Razmišljala sam puno i o onom grafitu: “Kada bi mogao sve iz početka, gde bi tada grešio?“

Image result for crazy youth

Stvarno, kad bih mogla, šta bih rekla sebi u ranim dvadesetim, kakav bih savet sebi sada dala? Znam, rekla bih:

1. PROMENI FAKULTET

Nikada nećeš završiti ono što ne voliš. Upiši, studiraj i završi ono što voliš, samo ćeš tako biti srećna svakog jutra, a ne samo jednom mesečno, onda kad leže plata.

2.NAUČI DA PRAVIŠ ŠTRUDLU S MAKOM

I da upališ mešinu za veš, napraviš đuveč, popuniš priznanicu za porez. Mama neće još dugo.

3.PLAČI ONDA KAD TREBA

Plači tada kad se desi, šta god će se dešavati. Deri se, vrišti, kukaj iz sveg glasa tada. Imaš pravo na to. Posle će biti kasno, psihijatri su sve skuplji.

4.PUTUJ ŠTO VIŠE

Kad god možeš, čak i kad ne možeš, putuj. Putuj do Miljakovca, do Kuršumlije, putuj do Ženeve i Mozambika. Kreći se uvek. Tako će ti problemi izgledati manji, a vidici biti sve širi. Volećeš ceo svet i svet će voleti tebe.

5.PUSTI KOSU POD HITNO

Kratko ti ne stoji i ne izgledaš „opasnije“, šta god da ti je to.

6.VIŠE SE SMEJ

Manje zasmejavaj druge, a više se ti smej. Nazolabijalne bore se leče jednostavno – smehom. Ne daj da te vaćare kozmetičarke i plastični hirurzi sa 40.

7.OSTAVI GA, OSTAVI GA ODMAH

Bez obrazloženja.

8.VEŽBAJ

Koliko god mrzela i bila lenja, nauči se da vežbaš redovno. Bićeš manje grbava i sise će ti stajati bolje. Zdravo je, to će ti biti važno kad budeš duplo starija. Zdravlje je važno.

9.PRAŠTAJ

Oprosti majci i ocu odmah. Sve. I svima. Nauči da opraštanjem činiš dobro sebi. Ovo je jako važno, spasiće te na vreme čira na želucu, hroničnh nesanica i kesastih podočnjaka. Ono što je vežbanje za telo to je oproštaj za dušu.

1o.PRESTANI DA BUDEŠ „CONTROL FREAK“

Biće dana kad ništa neće zavisiti od tebe. Biće kako mora. Prestani da kontroliš sebe, svoja osećanja, druge, dete kad ga rodiš… Prestani, odmah prestani da misliš da će sve otići bestraga ako ne bude po tvom. Od toga se dobija nešto gore od gastrititisa.

11.OSTANI SVOJA

Reći će ti jednom da se moraš promeniti, da ćeš morati da uradiš one „tako treba“ i “vreme ti je” stvari. Želećeš možda zbog njega da budeš neko drugi, mislićeš možda da nisi dovoljno dobra. Zapamti, najbolja verzija sebe si takva kakva jesi. Tačka.

12.POČNI DA ŠTEDIŠ

Voli, žrtvuj se, nadaj se, ulaži, ali uvek imaj svoje. Radi, šta god, kad god… Radi.  Imaj svoj račun u banci, a platu u kući. Umećeš.

13.ISTRAJNOST JE VAŽNA

Zvaće laici to tvrdoglavošću tvojom, ali istrajnost i upornost će ti spasiti život. Bukvalno. Kad svi dignu ruke od tebe i svega, ti nemoj. Teraj dalje. Velike će te stvari sačekati na kraju.

14.NE DIRAJ TUĐE

Vratiće ti se istom merom.

15.VOLI PUNO, ALI VOLI I SEBE

Nauči što pre da sebe voliš. Razmazi samu sebe na dobre ljude, lepa osećanja, na udobnost u svojoj koži, na sreću u dvoje, na uživanje u svojoj lepoti. Ako ti nećeš, život ti sigurno neće pomoći. Razmazi sebe na dobro, što pre. Pružiće ti šanse o kojima nisi ni sanjala, voleće te više nego što si se ikada nadala.

16.NA KRAJU ĆE SVE ĆE IPAK BITI OK

Dobro, izgubićeš neke ljude, ovako ili onako, volećeš puno, ponekad uzaludno, slamaće ti se srce, bićeš nekada depresivna, usamljena, nesrećna, bez kinte, bez oslonca, ali će i to proći. Nećeš verovati, ali će proće. Biće gusto i čupavo, ali ne bi bilo zanimljivo da je drugačije. Šta bi sutra pričala unucima u suprotnom? Bićeš dobro, zapamti.

Ko zna šta bih još stavila na ovaj spisak, ali život će se već pobrinuti da uskoro saznam na šta sam to zaboravila… A vi, da možete, šta biste rekli sebi u dvadesetim?

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin