Čekanje ničega

26 dec
¸Nejra Kršo

Stojim na raskrsnici, gledam lica, snažnih crta, krupnih očiju. Te oči kao mali globus, traže neki smiraj.  Ruke čvrsto stežu kofer uspomena, pun želja i nepregažene proslosti, težak mi je, kao da će se svaki momenat otvoriti i rasuti sve ono što me tako zatvorenog  jačalo.

Koji put odabrati, na kojoj stanici života spustiti kofer, ili možda sa neke litice ga baciti. Nek se strmoglavi, kako bi se rasuo sav. Pitam se, koliko je srce moje?

Taj bezgranični , natrpani kofer, nosim ga vremenom i osjećam da su tu  ustajale uspomene, najljepši snovi i strahovi.  Nisam birala kako ću ga spakovati, poželim da u njemu budu složen iskreni osmijeh, tople riječi i tek malo boli da me podsjeti da  sam čovjek, iskusan i nikad prepušten lagodnosti ovog nepovratnog života.

Nisam birala ni dezen kofera, ali  vidim ga sivog, sa tek malo primjese žutila koja me posjeti na bogato rastrgana proljeća.

Bježimo od svih životnih puteva, trazeći razumne načine bjekstva, kako bi okrijepili svoju dušu. Ne želim da se zovem čekanje, moje ime je sadašnjosti, gašenje svega u jednom momentu koji me razdvaja od prolosti.

Šta spakovati ? Gdje otići ? Svjesni smo jednog dana, da kad nas misli ne vode nikuda, kad nas umore s plesmom neumornih sumnji i brojnih pitanja  mi posežemo za koferom. Otvaramo ga, doživljavamo sve ono sto smo ponijeli sa sobom, vodimo bitku misli, saplićemo se, jezikom se neumorno pravdamo, krivimo spakovano.

Zato dragi covječe, kad se spremaš na put duhovnosti, bježanja od prološti nemoj pakovati sve one stvari koje ti grče osmijeh, vlaže oči. Ne čekaj ljepše dane, jer ne znaš kad ce oni doći, tvoje je da isijavaš osmijehom u svakom trenutku, neka blagi povjetarac bude tvoje povlačenje u svoje odaje, gdje ćeš se napuniti novom energijom života.

Čekanje nekoga, kako samo suludo zvuči… To dođe kao da čekas nekog ko neće doći, nije li neizvjesnost ta koja čovjeka pecka do kosti, prestani čekati, živi. Zapitaj se ko jos čeka na tebe, kome se nisi nikad pojavila a čekao te, da li te boli to? Neće te zaboljeti, ti nisi znala da te on čeka, ti si živjela u svakom trenutku.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin