Čekajući sa Fjodorom

8 okt
Dženana Uščuplić-Zukić

Imala je čudan (iako bi ona radije rekla čudesan) odnos sa svojim knjigama. Svako slovo, svaka rečenica bile su ulaznica za neki novi svijet.
Osjećala se sigurnom uz Dostojevskog dok ga je čekala, iako je osjećala vrtoglavicu od bijelih korica knjige koje su odisale prazninom. Učinilo joj se da je napolju snijeg, iako je bio kraj jula. Htjela je da razbije tišinu, a nije znala kako. Osjećala je kako je grli i obavija mrak. Uhvatila je Dostojevskog za ruku i tražila zvjezdano i svijetlo nebo i zajedno su razbijali tišine i nervoze u polumraku dok su čekali.

– Ovdje sam već dva sata – reče Zanesenjak – Vi ne znate šta se sa mnom zbivalo cio dan.
– Prvo, molim vas, ne stiskajte mi toliko ruke; drugo, kažem vam da danas nemam vremena misliti o vama. – rekla je.
– Pokušavam ti skrenuti misli. – reče.
– Šta ja imam zajedničko s tobom?
– Tišine. – rekao je.
– Griješiš, jer ja tišinu pokušavam da razbijem.
-Ohrabrite je, ako možete nekako…- ubacio se Raskoljnikov.
– Izgleda da nije ljubitelj veselog društva ! – nasmijao se Krestjan Ivanovič.
– Samo budite pored mene – rekla je.

Ostavili su je samu kad je došao. A možda ih je otjerala svojom nervozom. Kako god, poslije ih je preklinjala da se vrate, jer joj je trebala ulaznica za njegov svijet, mada nije bila sigurna zbog čega to želi. Zamišljeni (nikako izmišljeni) prijatelji su se povukli, a Fjodor je stavio ruke u džepove i posmatrao iz daljine. Za ruku je uhvatila pisca u sebi. Vidjela je krajičkom oka da se Fjodor nasmijao.
I zajedno su ispisali ulaznice za novo, za sudbonosno. Fjodor je aplaudirao i udario pečat odobravanja svakom slovu. Bila je to čudna (iako bi ona radije rekla čudsena) noć.

Ponovo se bliži juli. Za jednu ruku držim pisca u sebi, drugom rukom onoga kome pišem. Moji zamišljeni (nikako izmišljeni) prijatelji su još uvijek tu, ponekad prirede bal za sve, uživaju u veselom društvu. Ponekad su u dugim šetnjama kroz poglavlja, pomalo zaboravljeni između svojih čarobnih redova. Ali još uvijek ohrabruju, razbijaju tišine i aplaudiraju svakom slovu.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments